Timmermans ostao jedini za socijalističku nominaciju “spitzenkandidata”

EPA/PATRICK SEEGER

Potpredsjednik Komisije, slovački socijaldemokrat Maroš Šefčovič povukao se iz utrke za vodećeg kandidata europskih socijalista na izborima za Europski parlament u proljeće sljedeće godine i slijedom toga Nizozemac Frans Timmermans ostaje jedini socijalistički kandidat.

Šefčovič je u pismu predsjedniku Stranke europskih socijalista (PES) Sergeju Staniševu poručio da “podupire Fransa Timmermansa kao zajedničkog kandidata PES-a za europske izbore 2019. godine”.”
Šefčovič je prvi službeni kandidat koji je ušao u utrku za socijalističkog “spitzenkandidata”  za predstojeće izbore.
Koncept glavnog ili vodećeg kandidata, poznat pod njemačkim nazivom spitzenkandidat, prvi je put korišten 2014. kada je Jean-Claude Juncker izabran za predsjednika Komisije kao kandidat Europske pučke stranke koja je dobila najviše glasova.
Prema tome modelu, europske političke stranke trebaju istaknuti svoje kandidate za predsjednika Europske komisije, a Europsko vijeće, koje predlaže kandidate, dužno je predložiti onoga koji može okupiti većinu u Europskom parlamentu.
Osim Šefčoviča u utrku je još ušao samo prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans, nizozemski socijaldemokrat.
Europski socijalisti, druga po snazi, politička skupina u Europskom parlamentu, svoj će izborni kongres održati 7. i 8. prosinca u Lisabonu na kojem će Timmermans biti potvrđen kao njihov “spitzenkandidat”.
Europski pučani svog će vodećeg kandidata izabrati u četvrtak na kongresu u Helsinkiju između dvojice kandidata, Nijemca Manfreda Webera i Finca Alexandra Stubba.

Komentiraj