“Timm Thaler ili prodani smijeh” premijerno u Trešnji

HINA/ Damil KALOGJERA

Gradsko kazalište Trešnja premijerno će u petak izvesti predstavu “Timm Thaler ili prodani smijeh” koju po romanu njemačkog autora Jamesa Krüssa režira Rene Medvešek u suradnji s dramaturginjom Jelenom Kovačić.

Roman je prvi puta objavljen 1962. godine i ubrzo je postao omiljeno štivo mnogih osnovnoškolaca.

“Priča je aktualna i danas jer govori o kompromisima zbog kojih se odričemo najvrjednijih dijelova sebe, a donosi univerzalnu poruku o važnosti očuvanja unutarnje slobode, kao i vrijednosti i vrlina koje su nezamijenjive i koje trebamo sačuvati pod svaku cijenu”, rekao je u povodu premijere Rene Medvešek.

Timm Thaler siromašni je dječak zvonkog imena i zvonkog smijeha koji nesmotreno potpiše ugovor s dijaboličnim moćnikom, barunom Garvom i izgubi najvrjedniji dio sebe – svoj neodoljivi, zarazni smijeh. U zamjenu za smijeh Barun mu daje posve specifičnu sposobnost – sposobnost dobivanja svake oklade. Iako mu ta sumnjiva trgovina donosi bijeg iz siromaštva te jednom nemogućom okladom postaje i najbogatiji dječak na svijetu, Timm ubrzo shvati da je gubitkom smijeha, zapravo izgubio sebe.

Timmova potraga za smijehom postaje njegova, ali i naša potraga za samima sobom. Podsjeća nas na to gdje se skriva ono najvrjednije što ćemo ikada posjedovati i uči nas jednu od najvažnijih lekcija da se nikad, ali baš nikad ne zaboravimo smijati, jer upravo je smijeh odraz naše unutarnje slobode i nesputanosti.

Naslovnu ulogu glumi Matija Čigir, baruna Garva Ivan Horvat, a Luka Bulović Krešmira, novinara koji će pomoći Timmu u njegovoj potrazi. U ostalim ulogama su Tvrtko Jurić, Dubravka Lelas, Jure Radnić, Silvio Mumelaš, Aleksandra Naumov, Paško Vukasović, Sanja Hrenar, Kruno Bakota.

Dramaturginja predstave je Jelena Kovačić, glazbu je izabrao i skladao Matija Antolić, kostime je osmislila Doris Kristić, a scenografiju Tanja Lacko, dok je rasvjetu oblikovao Aleksandar Čavlek. Grafička dizajnerica je Jelena Đanko, a scenski slikar je Aleksandar Bezinović. Autor plakata predstave je Zdenko Bašić.

Predstava je namijenjena publici starijoj od sedam godina, a u kazalištu Trešnja na rasporedu je 23. i 24. ožujka.

Komentiraj