Tillerson u Londonu razgovarao o globalnoj sigurnosti

EPA/ANDY RAIN

Američki državni tajnik Rex Tillerson razgovarao je u četvrtak o globalnoj sigurnosti i pomoći stanovništvu pogođenom uraganom Irma s britanskom premijerkom Theresom May i ministrom vanjskih poslova Borisom Johnsonom, javljaju svjetske novinske agencije.

Tillerson je rekao nakon sastanka s Johnsonom da će Sjedinjene Države ostati uz Britaniju kada ona napusti Europsku uniju.

“Brexit predstavlja jedinstvene izazove za britanski narod, ali imajte na umu da u Sjedinjenim Državama imate čvrstog saveznika”, kazao je američki državni tajnik na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji.

“Mi ćemo biti uz našeg saveznika dok Brexit nastavlja poprimati oblik. Veselimo se nastavku tog dugogodišnjeg odnosa”, istaknuo je.

Osvrnuvši se na Mjanmar i nasilje protiv muslimanske etničke manjine Rohindža, Tillerson je rekao da je ta zemlja suočena s “odlučujućim trenutkom” te da se mora zaustaviti nasilje.

Napadi militanata iz redova Rohindža na policijske postaje prošli mjesec izazvali su vojnu operaciju u kojoj je ubijeno više od 400 ljudi, uništeno preko 6800 kuća i izbjeglo je oko 400.000 Rohindža u obližnji Bangladeš.

“Mislim da je to za tu novu demokraciju u nastajanju na mnogo načina trenutak koji određuje”, istaknuo je.

“Ovo nasilje mora prestati, ovaj progon mora prestati”, kazao je on dodajući kako razumije da je mjanmarska čelnica Aung San Suu Kyi, dobitnica Nobelove nagrade, u “složenoj situaciji” jer ima sporazum o diobi vlasti s vojskom.

Šef britanske diplomacije Johnson rekao je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s američkim kolegom kako smatra da su planovi Libije o održavanju izbora 2018. “dobar vremenski okvir”.

“Bi li bilo preuranjeno održati izbore u roku od godine dana? Ja mislim da bi to mogao biti dobar vremenski okvir”, kazao je.

Što se tiče Irana, američka vlada nastavlja razvijati svoju politiku prema toj zemlji i razmotrit će širu prijetnju koju ona predstavlja, a ne samo njene nuklearne sposobnosti.

“Administracija (američkog predsjednika Donalda) Trumpa nastavit će razmatrati i razvijati svoju politiku glede Irana… Nikakva odluka nije donesena”, rekao je Tillerson

Među temama  razgovora bila je i pomoć stanovništvu koje je pogodio uragan Irma.

“Važna je dobra koordinacija s našim saveznicima kako za kratkoročne tako i za dugoročne napore za obnovu i oporavak”, izjavio je Johnson.

Komentiraj