EPA/ERIK S. LESSER

Tillerson Trumpa nazvao nediscipliniranim

Bivši šef američke diplomacije Rex Tillerson je rekao da je predsjednika Donalda Trumpa često morao informirati da ono što traži od njega nije zakonito, te ocijenio da je “nediscipliniran” i nesklon detaljnom informiranju.

U rijetkom razgovoru na tv kanalu CBS čiji dijelovi su objavljeni u petak, bivši državni tajnik smijenjen u ožujku, nije tajio svoje loše odnose s Trumpom.

“Mislim da je do toga došlo jer smo duboko različiti. Nemamo jednake sustave vrijednosti”, objasnio je. “Trebao sam mu govoriti ‘Gospodine predsjedniče, razumijem što želite učiniti, ali to ne možete učiniti na taj način jer time kršite zakon, ili je u suprotnosti sa sporazumum'”.

“To mu je jako smetalo”, dodao je Tillerson. “Mislim da mu je bilo dosta da mu svakog dana govorim ‘Ovo ne možete napraviti, da vidimo što se može učiniti'”.

Trump je odmah odgovorio na ocjene svojeg bivšeg državnog tajnika nazvavši ga “glupim kao stup” i strašno lijenim.

“Mike Pompeo je sjajan u svom poslu, vrlo sam ponosan na njega. Njegov prethodnik Rex Tillerson nije imao potrebnih umnih sposobnosti. Bio je glup kao stup i nisam ga se mogao riješiti dovoljno brzo. Bio je lijen kao trut”, rekao je Trump u tweetu.

Tillersona je zamijenio bivši direktor CIA-e Mike Pompeo.

Rex Tillerson, bivši glavni direktor ExxonMobila nije imao političkog iskustva i nikada se nije sreo sa Donaldom Trumpo kada su dužnosnici republikanske stranke istaknuli njegovo ime za čelnu poziciju američke diplomacije.

Tilleson se teško uklopio u novu administraciju i usmjerio je svoje napore na smanjenje osoblja u ministarstvu na štetu velikih diplomatskih ciljeva predsjedništva.

“Došavši iz vrlo disciplinirane i jako usmjerene tvrtke ExxonMobil, bilo mi je teško raditi za prilično nediscipliniranog čovjeka koji ne voli čitati, ne čita izvješća i ne želi ulaziti u pojedinosti u brojnim područjima”, objasnio je.

Donald Trump priznaje da nije intelektualac i tvrdi da uspijeva slijedeći svoje instinkte, a ne savjete stručnjaka.

Najočitiji rezultati njegove vanjske politike do sada su povlačenje Sjedinjenih Država iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, i sporazuma o denuklearizaciji Irana.

Američki predsjednik je otpustio Tillersona putem poruke na društvenoj mreži Twitter, a Bijela kuća je izvijestila da je šef diplomacije bio u wc-u kada je informiran da je otpušten.

Komentiraj