EPA/MICHAEL REYNOLDS

TILLERSON “Ne želim reći da je Rusija bila suučesnik, ali su se pokazali nekompetentnima”

Američki državni tajnik Rex Tillerson rekao je u nedjelju, dva dana prije svog posjeta Moskvi, kako mu nisu jasne prave namjere Rusije u Siriji gdje se pokazala nekompetentnom u nadzoru eliminacije kemijskog arsenala predsjednika Bašara al-Asada.

“To će biti dio razgovora koje ćemo voditi kada dođem u Moskvu drugi tjedan: zatražit ću od ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i ruske vlade da poštuju svoje obveze prema međunarodnoj zajednici koje su preuzeli kada su dali svoj pristanak da jamče za eliminaciju kemijskog oružja”, rekao je Tillerson u intervjuu za mrežu ABC.

“Zbog čega Rusija nije bila u mogućnosti ispuniti tu misiju, to meni nije jasno. Ne želim izvući zaključak da su bii suučesnici, ali su se jasno pokazali nekompetentnima, a možda su se Sirijici s njima poigrali”, dodao je.

Međunarodna zajednica okrivljuje režim u Damasku za napad kemijskim oružjem izveden u utorak u kojem je poginulo više od 70 ljudi među kojima deseci djece.

Kao odgovor, SAD su u noći na petak gađali raketama Tomahawk sirijsku zračnu bazu iz koje su poletjeli avioni za koje Washington smatra da su odgovorni za kemijski napad na Kan Šejkun.

“Oni su jasni saveznici Bašara al-Asada”, rekao je Tillerson glede Rusije. “Trebala bi imati veliki utjecaj na njega i natjerati ga da više ne koristi kemijsko oružje”.

Damask niječe da je izveo kemijski napad a ruski predsjednik Vladimir Putin smatra američku odmazdu “agresijom protiv suverene države”.

Komentiraj