Tillerson kaže da je imigracijska uredba presudna za američku sigurnost

EPA/JIM LO SCALZO

Nova imigracijska uredba američkog predsjednika Donalda Trumpa kojom se zabranjuje ulazak u Sjedinjene Države državljanima šest muslimanskih zemalja je tekst “životno važan” za sigurnost zemlje, istaknuo je u ponedjeljak američki državni tajnik Rex Tillerson.

“Izvršna uredba koju je predsjednik danas potpisao, a štiti naciju od ulaska stranih terorista u SAD, životno je važna mjera za jačanje naše nacionalne sigurnosti. Predsjednikova je službena dužnost štititi američki narod”, poručio je državni tajnik u kratkoj izjavi za novinare.

Donald Trump nastavlja sigurnosno-imigracijsku ofenzivu potpisivanjem ove nove izvršne uredbe kojom zabranjuje ulazak u SAD državljanima šest od sedam zemalja obuhvaćenih prvom uredbom, ali izuzima imatelje viza i “zelenih karata”.

Irak više nije među zemljama čiji državljani ne smiju stupiti na američko tlo i iračka vlada je izrazila zadovoljstvo zbog toga.

“Irak je važan saveznik u borbi protiv” skupine Islamske države, istaknuo je Tillerson odajući priznanje “odvažnim vojnicima koji se bore zajedno s muškarcima i ženama u američkoj odori”. Zahvalio je iračkom premijeru Haidaru al Abadiju i iračkoj vladi na “provedbi mjera sigurnosti” koje trebaju “spriječiti one koji imaju kriminalne i terorističke nakane da uđu u SAD”.

Usto je ocijenio da se “prijetnje našoj sigurnosti neprestano mijenjaju i zdrav razum je nalagao da neprekidno preispitujemo procedure za zaštitu naše zemlje”.

Komentiraj