Američki državni tajnik Rex Tillerson stao je u petak u obranu američkih “vrijednosti” u govoru o “poštovanju” koji je održao.

“Vrijednosti su važne”, ocijenio je, hvaleći “različitost” i “razlike” u američkoj naciji i u State Departmentu. “Poštujući naše razlike na našem životnom putu i u našim kulturama, mi rastemo i to nam omogućuje da rastemo i kao institucija”, rekao je.

“Naša zvijezda vodilja je ta ideja poštovanja koje dugujemo svakoj osobi”, dodao je.

Rex Tillerson je usto kazao da će svi američki diplomati i mjesno osoblje američkih veleposlanstava idućih mjeseci pohađati obuku “protiv uznemiravanja”.

Uznemiravanje, napose spolno, “nije samo protuzakonito, nego je i zlo”, upozorio je. Pozvao je sve žrtve uznemiravanja u američkoj diplomaciji da ga prijave, a dužnosnike da učine sve kako bi krivci odgovarali.

“Svi američki zaposlenici diljem svijeta proći će u idućih 90 dana obuku protiv uznemiravanja” a mjesno osoblje “do 1. lipnja”, rekao je, nakon afere Weinstein koja je potaknula lavinu optužaba za spolno uznemiravanje i zlostavljanje u Sjedinjenim Državama i u svijetu.

“Imamo ulogu koju moramo ispuniti, a to počinje pružanjem pažnje drugima i svakoj osobi”, zaključio je.

Komentiraj