TIKVICE Sirove, pečene ili kuhane – bitno je da su redovito u vašem tanjuru

Autor:

Pixabay

Sezona je tikvica i bila bi prava šteta ne iskoristi zdravstvene i kulinarske prednosti tikvica onda kada su najslađe i nutritivno najbogatije.

Iako ih smatramo povrćem, botanički gledano tikvice su voće i spadaju u porodicu Cucurbitales, odnosno tikvovke, kao dinje i krastavci.

Mlade, slatke i sočne tikvice možete jesti s korom, a prava delicija je pohano cvijeće tikvica.

 

Tikvice možete jesti termički obrađene i sirove, a dobro je napraviti od njih rezance koje ćete koristiti umjesto tjestenine. Dobit ćete zdrav, lagan i hranjiv obrok koji ne deblja. Primjerice – rezanci od tikvica s omiljenim umakom (pritom ne mislimo na gotove umake ili one pune vrhnja za kuhanje).

 

Nama su najslađe tikvice kratko grilane na tavi, s malo svježeg češnjaka i maslinovog ulja.

Želite li kremastiji rižoto – opet su tu tikvice. Narežite ih na sitne kockice ili naribajte, prodinstajte i nastavite pripremati rižoto po receptu koji ste naumili.

U nastavu vam donosimo zdravstvene prednosti tikvica.

Obiluju antioksidansima

Antioksidansi saniraju oštećenja na stanicama nastala djelovanjem oksidativnog stresa te tako preveniraju razvoj brojnih kroničnih bolesti.

Tikvice obiluju antioksidansima te snižavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, kožnih problema, čuvaju oči, probavu i imaju antikancerogeni učinak, piše Medical News Today.

Dobro djeluju na probavu

Pune su vode – čak 94,8 grama vode dolazi na 100 grama tikvica. Voda pomaže omekšati stolicu i sprječava zatvor.

Također, tikvice sadrže topiva i netopiva vlakna koja pomažu u održavanju zdravlja crijeva i potiču probavu.
Dijetalna vlakna smanjuju rizik od raznih kroničnih stanja, uključujući dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti i neke vrste raka.

Reguliraju šećer u krvi

Tikvice su siromašne ugljikohidratima te su, kako smo već napisali, odlična alternativa proizvodima s visokim udjelom ugljikohidrata, poput tjestenine. Zamijenite li tjesteninu tikvicama, smanjit ćete unos ugljikohidrata, a time i skinuti kilograme viška.

Vlakna prisutna u tikvicama smanjuju razinu šećera u krvi te time i rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Čuvaju srce i krvne žile

Tikvice sadrže vlakna pektina topiva u vodi, a pektin snižava razinu lošeg kolesterola i masnoća u krvi.

Nadalje, tikvice su bogate kalijem, koji pomaže u kontroli visokog krvnog tlaka. Ovo je važno jer je visoki krvni tlak glavni faktor rizika za srčani udar, zatajenje srca, bolest perifernih arterija, moždani udar i zatajenje bubrega.

Ako nemate ideju što za ručak ili večeru, tikvice su uvijek, a osobito ljeti – jer im je sezona jer su lagane i pune vode, dobra opcija.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.