Tijesni rezultati: Na bugarskim parlamentarnim izborima vodi stranka bivšeg premijera

Stranka desnog centra GERB bivšeg premijera Bojka Borisova osvojila je 23.9 posto glasova na parlamentarnim izborima u Bugarskoj, pokazali su podaci središnjeg izbornog povjerenstva, s prebrojanih 95 posto glasačkih listića.

Nova stranka protiv establišmenta Postoji takav narod (ITN) došla je na drugo mjesto s 23.7 posto na drugim izborima u zemlji u tri mjeseca.

Dvije manje antikoruptivne stranke Demokratska Bugarska i Ustanite! Mafija van!, vjerojatni koalicijski partneri ITN-a, dobile su 12.6, odnosno 5 posto glasova. Socijalisti i etnička turska stranka MRF osvojili su 13.6, odnosno 10.6 posto.

Borisov ima male šanse za formiranje koalicije

Tijesni rezultati predstavljaju duboke podjele oko ostavštine Borisovljeve višegodišnje vladavine, usred sve većeg bijesa zbog raširene korupcije u Bugarskoj, najsiromašnijoj članici Europske unije.

Čak i ako konačni rezultati potvrde GERB kao najjaču stranku, njezine šanse za formiranje vladajuće koalicije su male, kažu politički promatrači. GERB je bio prva stranka na izborima u travnju, s osvojenih 26.2 posto, ali su je se klonile druge stranke. ITN je bolje pozicioniran i uživa podršku svojih vjerojatnih partnera, Demokratske Bugarske i Ustanite! Mafija van!

Konačni službeni rezultati očekuju se u četvrtak.

Komentiraj