Birališta za parlamentarne izbore u Australiji u subotu su se počela zatvarati, a prve ankete po izlasku s birališta pokazuju da će rezultati biti vrlo tijesni između konzervativaca Malcolma Turnbulla i laburističkog suparnika Billa Shortena.

Birališta su se zatvorila u istočnim državama Australije, a u ostatku zemlje bit će otvorena još dva sata zbog vremenske razlike.

Po anketama Channel Nine u 25 okruga koje se ne smatra pristašama ijedne strane, sadašnja konzervativna koalicija premijera i laburisti dobili su po 50 posto glasova.

Anketa Sky Newsa predviđa pak pobjedu Malcolma Turnbulla sa 62 posto birača i ocjenjuje da će on pobijediti ispred Shortena za kojeg je glasovalo samo 19 posto birača.

Oko 15,6 milijuna birača pozvano je na birališta da odluči o 150 članova Zastupničkog doma i 76 senatora. Glasovanje je u Australiji obavezno.

Vođa koalicije desnog centra iznudio je izbore raspuštanjem oba doma parlamenta u svibnju, optužujući beskompromisne neovisne zastupnike u gornjem domu, Senatu, za blokiranje reformi.

Turnbull je u petak rekao da se manjim strankama, potencijalnim koalicijskim partnerima laburista u lijevom centru, ne može vjerovati kada je posrijedi oporavak gospodarstva.

Konzervativni čelnik ocijenio je da će ishod izbora biti tijesan i pozvao birače da ne budu “kavaliri”.

“Ovo nije vrijeme za protestne glasove. Ovo je vrijeme da svoj glas učinite čvrstim, jer samo jedan glas može odrediti buduću vladu”, rekao je novinarima u Sydneyju.

Turnbullova koalicija suočena je s golemim izazovom laburista, neovisnih kandidata i manjih stranaka poput Zelenih koji bi mogli osvojiti dovoljno mandata da odrede omjer snaga u Senatu ili da dovedu do formiranja manjinske vlade u donjem domu.

Na ishod izbora mogla bi utjecati i nova stranka senatora Nicka Xenophona, kao i stranke krajnje desnice poput Jedne nacije Pauline Hanson poznate po protuimigrantskoj i protumuslimanskoj politici.

“Što god da se dogodi, ako u parlament uđe Jedna nacija.. krivi su Malcolm Turnbull i Zeleni. To je bila njihova ideja”, rekao je laburistički vođa Bill Shorten.

Napadi Turnbulla na manjinske stranke mogle bi motivirati birače  da glasuju baš za njih, rekao je profesor Andrew Huges s Australskog nacionalnog sveučilišta.

Komentiraj