EPA/ALEX HOFFORD

Tijelo kineskog nobelovca Liua Xiaoboa kremirano

Tijelo kineskog disidenta i dobitnika Nobelove nagrade za mir 2010. Liua Xiaoboa kremirano je u subotu ujutro nakon “jednostavna obreda” u prisustvu njegove supruge i rodbine, objavile su lokalne vlasti te ustvrdile da je Liuoa supruga “slobodna”.

Posmrtni ostaci aktivista kremirani su “u skladu sa željom članova njegove obitelji” u Shenyangu, na sjeveroistoku Kine, gdje je Liu Xiaobo bio hospitaliziran do smrti u četvrtak, rekao je na konferenciji za tisak Zhang Qingyang, dužnosnik gradskog informativnog ureda.

Fotografije koje su objavile vlasti prikazuju njegovu suprugu, pjesnikinju Liu Xia, s crnim naočalama i uplakanu ispred tijela supruga kao i rodbinu koja odaje počast pred posmrtnim ostacima okruženima bijelim cvijećem.

Disident, prvi kineski dobitnik Nobelove nagrade za mir, umro je u četvrtak od raka jetre, a da mu komunistički režim nije dopustio da život okonča na slobodi u inozemstvu zbog čega je Peking dobio pregršt kritika.

Pisac i profesor, Liu Xiaobo uhićen je u prosincu 2008. a potom osuđen godinu dana kasnije na 11 godina zatvora zbog subverzije . Kineska vlada predbacivala mu je da je koautor manifesta Povelja 08 koji se zalaže za slobodne izbore.

Predstavnik gradskih vlasti za informiranje Zhang Qingyang rekao je da je kremiranje obavljeno u skladu s propisima i da je supruzi predana urna s pepelom.

“Koliko ja znam Liu Xia je trenutačno slobodna”, rekao je Zhang, ali nije rekao gdje se ona nalazi, prenosi Reuters.

Liu Xia bila je u kućnom pritvoru otkako je njezin suprug uhićen te je imala dopuštenje jednom na mjesec posjetiti ga u zatvoru.

Odvjetnik obitelji Mo Sahoping rekao je za Reuters a nije mogao stupiti u vezu s obitelji.

“Vjerujem da su oni još pod nadzorom vlasti” i “nije moguće s njima stupiti u vezu”, rekao je Mo.

Komentiraj