Tijekom vikenda na hrvatskim cestama 320 pijanih vozača

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Policijski službenici svih policijskih uprava proteklog su vikenda, od 4. do 6. siječnja, provodili pojačanu kontrolu prometa te utvrdili ukupno 3874 prekršaja.

Čak 320 prekršaja odnosilo se na vožnju pod utjecajem alkohola, a najveća izmjerena koncentracija alkohola bila 3,56 promila u PU Zadarskoj. 1524 prekršaja odnosilo se na prekoračenje brzine kretanja, a najveća brzina izmjerena je u PU Vukovarsko-srijemskoj – 243 km/h.

418 vozača kažnjeno je zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa, a zabilježen je i 161 prekršaj nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU zagrebačka s 253 takva prekršaja, dok je najmanje utvrđeno u PU virovitičko-podravskoj, njih šest. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači PU splitsko-dalmatinske, njih 106, dok su policijski službenici PU ličko-senjske i PU vukovarsko-srijemske zaustavili po tri vozača koji nisu bili vezani. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen u PU splitsko – dalmatinskoj, njih 26, izvijestili su iz MUP-a.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 35 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koji su počinili 37 teških prekršaja, od čega najviše: nedopuštena koncentracija alkohola – 20, upravljanje prije stjecanja prava – 7, upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 5, upravljanje nedopuštenom brzinom kretanja – 4, i dr. Iz tog razloga 5 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 6 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Policija je najavila nastavak provođenja mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu.

Komentiraj