[quote_box_center]

  • Pad cijena ‘crnog zlata’ za 50-ak posto od lipnja prošle godine pritisnuo je naftne kompanije, natjeravši ih na smanjenje investicija i prodaju imovine kako bi održale snažne bilance i visoke isplate dividendi

[/quote_box_center]

Vodeće svjetske naftne kompanije izdale su u prva dva mjeseca ove godineobveznice u rekordnoj vrijednosti od 63 milijarde dolara, iskoristivši povijesno nisku cijenu zaduživanja kako bi povećale dividende, namaknule sredstva za akvizicije i poboljšale bilance, koje su pod pritiskom zbog pada cijena nafte.

Naftna platforma
Prema podacima banke Morgan Stanley, samo su američki i europski naftni divovi, kao što su ExxonMobil, Chevron, British Petroleum, Total i Statoil izdali 31 milijardu dolara novih obveznica, ili 48 posto od ukupno izdanih novih dužničkih vrijednosnih papira svih naftnih i plinskih kompanija u svijetu u siječnju i veljači.

Od početka godine, Exxon je izdao obveznice u vrijednosti od 8 milijardi dolara, a slijede Total, BP i Chevron sa 6 milijardi dolara. Vrijednost njihovih izdanja od 31 milijarde dolara veća je od prijašnjeg rekorda iz prvog tromjesečja 2009. godine od 28 milijardi dolara.

Pad cijena pritisnuo naftne kompanije

Pad cijena ‘crnog zlata’ za 50-ak posto od lipnja prošle godine pritisnuo je naftne kompanije, natjeravši ih na smanjenje investicija i prodaju imovine kako bi održale snažne bilance i visoke isplate dividendi, što je desetljećima obilježje tog sektora.

No, većini tih kompanija i dalje je nužno povećanje zaduživanja kako bi ostvarile te ciljeve, s obzirom na oštar pad cijena nafte, poručuju analitičari Morgan Stanleya.

Izuzetno niske kamatne stope u Europi i SAD-u, zbog labave monetarne politike središnjih banaka, omogućuju velikim kompanijama zaduživanje po rekordno niskoj cijeni novca.

Naftne kompanije također uzimaju nove, jeftine kredite za potencijalna preuzimanja u sektoru, koja se očekuju u drugoj polovini godine, zaključuje Morgan Stanley.

Komentiraj