Tijekom produženog novogodišnjeg vikenda, od 30. prosinca 2017. godine do 2. siječnja, helikopterima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) prevezeno je pet pacijenata čije su zdravstvene indikacije zahtijevale hitan zračni medicinski prijevoz, izvijestili su u utorak iz MORH-a.

Posade 91. zrakoplovne baze stacionirane u zračnoj luci Rijeka na otoku Krku prevezle su u subotu, 30. prosinca dva pacijenta s otoka Raba te jednog s otoka Lošinja, u nedjelju jednog pacijenta s Lošinja te prvog dana 2018. jednog pacijenta s otoka Raba. Svi pacijenti prevezeni su do helidroma Delta u Rijeci gdje ih je preuzelo medicinsko osoblje Centra za hitnu medicinu KBC Rijeka, stoji u priopćenju MORH-a.

Temeljem Sporazuma o suradnji u provedbi hitnog zračnog medicinskog prijevoza u Hrvatskoj, sklopljenog između Ministarstva obrane i Ministarstva zdravstva, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana za potrebe hitnog zračnog medicinskog prijevoza stacionira s po jednim helikopterom u 24-satnom dežurstvu u vojarni “Knez Trpimir“ u Divuljama (Split) te u Zračnoj luci Rijeka na otoku Krku.

Na otoku Krku Oružane snage osiguravaju i vojni medicinski tim za pratnju i liječenje pacijenata tijekom leta, dok medicinsko osoblje na lokaciji u Divuljama osigurava Ministarstvo zdravstva.

Od 1. siječnja do 31. prosinca 2017. posade 91. zrakoplovne baze stacionirane na Krku i posade 93. zrakoplovne baze stacionirane u Divuljama prevezle su 863 pacijenta i 1573 osoba u pratnji, za što je utrošeno nešto više od 795 sati leta, navode iz MORH-a.

Komentiraj