Tijekom humanitarne pauze nitko nije izašao iz pobunjeničke zone Alepa

EPA/SANA

Niti jedan civil ni borac nije u petak napustio pobunjeničke četvrti sirijskog grada Alepa koji su u okruženju sirijskog režima tijekom nove ” humanitarne pauze” koju je odredila Rusija i koja je završila tijekom večeri.

Sirijska vojska, uz podršku ruskog zrakoplovstva, pokrenula je 22. rujna veliku ofenzivu zauzimanja četvrti pod kontrolom pobunjenika na istoku Alepa i predvodila četiri tjedna intenzivnih bombardiranja tog područja koje je opkolio režim Bashara al-Assada.

Desetosatna “humanitarna pauza” je završila u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu.

“Niti jedan civil ni borac nije napustio istočne četvrti”, rekao je direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR) Rami Abdel Rahmane.

U posljednja tri mjeseca snage režima opkolile su istočni sektor gdje živi najmanje 250.000 osoba bez humanitarne pomoći.

Ogradivši se od ruskog prijedloga, UN je istaknuo da nije uključen u tu jednostranu objavu, a jedan dužnosnik pobunjeničke skupine je upozorio da se radi o “bezvrijednoj” inicijativi.

Sirijska državna televizija objavila je u petak da su pobunjenici ispalili rakete na koridore sjeverno od Alepa za evakuaciju pobunjenika ili civila koji žele napustiti opkoljene četvrti grada.

“Dopisnik sirijske informativne postaje Al-Ahbarija ranjen je krhotinama raketa koje su teroristi ispalili na prolaz Castello”, prenijela je televizija.

Službena agencija Sana objavila je da je sedam raketa ispaljeno na cestu Castello te da su “terorističke skupine spriječile civile da napuste istočne četvrti” pod nadzorom pobunjenika.

Primirje ne prestavlja nepristran humanitarani pristup bez prepreka, upozorila je Amnesty international koja traži dugoročnu zaštitu civila.

Komentiraj