Tijekom blagdana se očekuje 10-ak posto više turista nego lani

Sandra Simunovic/PIXSELL

Tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana u Hrvatskoj se očekuje rast turističkog prometa od 10-ak posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju podaci koje je prikupila Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

Prošle godine Hrvatska je tijekom udarnih desetak blagdanskih dana, od 22. prosinca 2017. do 2. siječnja 2018., ostvarila 154.000 turističkih dolazaka i 419.000 noćenja, dok se tijekom ovogodišnjeg usporedivog razdoblja – od 21. prosinca 2018. do 1. siječnja 2019., očekuje 10-ak posto bolji rezultat odnosno više od 170.000 dolazaka te više od 460.000 noćenja.

Takav rezultat pratit će proporcionalno bolja popunjenost smještajnih objekata, kažu u HTZ-u.

“Osim najboljeg europskog adventa u Zagrebu, u brojnim destinacijama diljem Hrvatske očekuje se bogat i raznolik program te sam siguran da ćemo ovu godinu zaokružiti na najbolji mogući način. Vjerujem da će to biti odličan zamašnjak i za početak sljedeće turističke godine u koju ulazimo s rekordnim najavama od preko milijardu eura investicija u turizmu”, rekao je ministar turizma Gari Cappelli.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić ocijenio je da navedeni pokazatelji potvrđuju kako je Hrvatska uspješna u afirmaciji turističkih proizvoda koji nisu vezani uz ljetne mjesece, što je korak prema ravnomjernijoj godišnjoj i prostornoj raspodjeli turističkoga prometa.

Tijekom adventskog razdoblja, kao i čitavog prosinca, najposjećenije turističko odredište je Zagreb, s približno trećinom svih u Hrvatskoj ostvarenih dolazaka i četvrtinom ukupnih nacionalnih noćenja, čime glavni grad opravdava titulu najbolje europske adventske destinacije koju je osvojio tri godine za redom.

Nakon Zagreba, najviše turista očekuju jadranske destinacije na području Istre i Kvarnera, kao i Splita te Zadra. Na kontinentu, najviše turista uz Zagreb očekuju destinacije Krapinsko-zagorske, Međimurske i Karlovačke županije, dok na istoku prednjači Osijek, navodi se u priopćenju.

Komentiraj