TIHOMIR OREŠKOVIĆ U KITZBÜHELU: Mandatar na skupu ostavio jako dobar dojam

Anto Magzan/PIXSELL

Tihomir Orešković je s Borisom Vujčićem, guvernerom HNB-a, otputovao u austrijski Kitzbühel, gdje je, između ostaloga, razgovarao s bankarskom elitom o hrvatskom javnom dugu. Sastanak Oreškovića i Vujčića s 80 najvećih svjetskih bankara i investitora završio je prije nešto više od sat vremena, a RTL prenosi kako je svjetska financijska elita dosta zadovoljna što je prvi put jedan (budući) premijer iz Hrvatske došao s njima na razgovor i pokazao im plan strukturnih reformi javnog duga.

Mandatar Tihomir Orešković je u Kitzbühelu investitorima, vlasnicima hrvatskoga duga, obećao kako će Hrvatska mnogo hrabrije nego do sada krenuti u provođenje strukturnih reformi s ciljem povećanja gospodarskog rasta i smanjenja duga. Također je i iznio neke konkretne prijedloge što planira poduzeti. Oni su mu dali do znanja da očekuju da Hrvatska što prije prijeđe s riječi na djela.

U mnogim razgovorima s predstavnicima financijskih institucija Orešković je isticao kako nema razloga za zabrinutost da Hrvatska neće moći servisirati svoj dug koji se popeo na vrtoglavih 40 milijardi eura, odnosno 300 milijardi kuna, navodi portal Jutarnji.

Oni dobro upućeni u razgovore koji su se tijekom dana vodili iza zatvorenih vrata u dvoranama hotela Kempinski kažu kako je pojavljivanje Tihomira Oreškovića na skupu bilo pun pogodak jer je na sugovornike ostavio vrlo dobar dojam što je u tim visokim financijskim krugovima izuzetni važno.

Ovo je prvi put da neki visoki hrvatski dužnosnik sudjeluje na konferenciji u Kitzbühelu. Tamo se već 17 godina za redom svakog siječnja okupljaju vodeći svjetski investitori koji financiraju države srednje i istočne Europe. Osim što je upoznao ljude o kojima uvelike ovisi gospodarska budućnost Hrvatske, mandatar im je, pokazao kako se jako dobro razumije u financije, piše Jutarnji.

Komentiraj