Tihani Lazović uručeno priznanje projekta Shooting Stars

EPA/MICHAEL KAPPELER

Svečanom dodjelom nagrada iz projekta European Shooting Stars, kojeg organizira europska organizacija nacionalnih filmskih agencija – European Film Promotion,  Tihana Lazović je i službeno proglašena jednom od najboljih mladih europskih glumica.

Uz hrvatsku glumicu, koja se u proteklom razdoblju istaknula s nekoliko uloga, a ponajviše onom u filmu “Zvizdan” Dalibora Matanića, isto je priznanje dobilo još devet mladih europskih glumaca i glumica.

Osim Lazović priznanje su dobili Martha Canga Antonio iz Belgije, Lou de Laage iz Francuske, Jella Haase iz Njemačke, Daphne Patakia iz Grčke, Atli Oskar Fjalarsson s Islanda, Sara Serraiocco iz Italije, Reinout Scholten van Aschat iz Nizozemske, Maria Valverde izŠpanjolske te Kacey Mottet Klein iz Švicarske, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Svečanost dodjele održala se uoči svjetske premijere filma iz glavnog natjecateljskog programa “Alone in Berlin” redatelja Vincenta Pereza u kojem glavne uloge igraju Emma Thompson, Brendan Gleeson i Daniel Bruehl – jedan od dobitnika Shooting Stars nagrade 2003., navode iz HAVC-a.

EPA/GREGOR FISCHER
EPA/GREGOR FISCHER

Bruehl im je i uručio nagrade, a svečanosti su nazočili direktor Berlinalea Dieter Kosslick i njemačka državna tajnica za kulturu Monika Gruetters.

U vikendu prije same dodjele mladi glumci susreli su se s brojnim filmskim profesionalcimai davali intervjue međunarodnim medijima.

“Mislim da ljudi možda imaju krivu percepciju o Shooting Starsu. To nije samo naslikavanje nego naporan i težak posao u pravom smislu te riječi”, rekla je tom prigodom Lazović, koja je u Berlinu i zbog svjetske premijere novog filma Zrinka Ogreste “S one strane”.

Tihana Lazović treća je hrvatska glumica sudionica tog projekta, nakon Marije Škaričić 2011. i Zrinke Cvitešić 2010. godine. Uz nju Shooting Stars priznanje ove su godine dobili i mladi glumci iz dviju hrvatskih manjinskih koprodukcija, Atli Oskar Fjalarsson iz islandskog filma “Vrapci” i Daphne Patakia iz grčkog filma “Trema”.

European Film Promotion europska je organizacija nacionalnih filmskih agencija nastala s ciljem umrežavanja na zajedničkim projektima promocije europskih filmskih talenata u svijetu.

Komentiraj