Marko Lukunic/PIXSELL

Tihana Lazović uvrštena među deset najboljih mladih europskih glumaca

Tihana Lazović, glavna glumica nagrađivanog filma “Zvizdan” Dalibora Matanića, uvrštena je među deset najboljih mladih europskih glumaca, u sklopu ovogodišnjeg programa European Shooting Stars.

“Igrajući tri lika u tri različite priče o sukobu na Balkanu, Tihana svojom sirovom i snažnom prisutnošću prenosi sav raspon emocija ljubavi i mržnje. Prepoznali smo instinktivnu glumicu višestrukog talenta čija izvedba utjelovljuje glavne vrijednosti filma – ljubav prema životu i čovječnosti”, ističe se u obrazloženju žirija organizacije European Film Promotion, prenesenom na Facebook profilu “Zvizdana”.

Uz niz promotivnih aktivnosti, zaključno s nastupom na crvenom tepihu i svečanom dodjelom nagrada, nove europski mladi talenti, predstavit će se na 66. Berlinskom filmskom festivalu, koji će se održati od 11. do 21. veljače.

Program će se odvijati u prvom vikendu Berlinala, kada će se sudionici imati priliku upoznati s najznačajnijim europskim casting agentima, što im je odlična odskočna daska za međunarodnu karijeru.

Prema dosadašnjim statistikama, osam od deset sudionika programa Shooting Stars dobilo je priliku za audiciju koja je dovela do njihovog angažmana u međunarodnim koprodukcijama, a najbolji primjer za to su njemački glumac Daniel Brühl i švedska glumica Alicia Vikander, koja je ove godine nominirana za Zlatni globus u dvjema kategorijama.

Uz hrvatsku glumicu, ovogodišnji ‘shooting stars’ su Martha Canga Antonio (Belgija), Lou de Laage (Francuska), Jella Haase (Njemačka), Daphne Patakia (Grčka), Atli Oskar Fjalarsson (Island), Sara Serraiocco (Italija), Reinout Scholten van Aschat (Nizozemska), Maria Valverde (Španjolska) i Kacey Mottet Klein (Švicarska).

 

  • Tihana Lazović treća je hrvatska glumica u tom programu – Zrinka Cvitešić je sudjelovala 2010., a Marija Škaričić 2011.

 

Među deset ovogodišnjih kandidata su i mladi glumci iz dviju hrvatskih manjinskih koprodukcija, Atli Oskar Fjalarsson iz  filma “Vrapci” Runara Runarssona tei Daphne Patakia iz filma “Trema” Yorgosa Zoisa.

U žiriju su bili rumunjska glumica Anamaria Marinca, talijanska producentica Marta Donzelli, grčki redatelj Constantine Giannaris, njemački kritičar i montažer Tobias Kniebe i danska casting direktorica Rie Hedegaard.

European Film Promotion europska je filmska promidžbena organizacija koja okuplja nacionalne i izvozne filmske agencije trideset europskih zemalja, s ciljem umrežavanja na zajedničkim projektima promocije europskih filmskih talenata u svijetu. HAVC je punopravni član od 2008. godine.

Shooting Stars program, koji se ove godine održava 19. put, jedna je od njezinih inicijativa, a cilj joj je predstaviti nove europske glumačke talente filmskim profesionalcima iz cijeloga svijeta. Svake godine na Shooting Stars program prijavljuju se glumci iz 31 zemlje članice EFP-a s filmom iz recentne produkcije u kojem su ostvarili zapaženu glavnu ulogu.

Žiri s pet eminentnih filmskih profesionalaca iz različitih filmskih struka odabire njih deset, a prednost imaju glumci mlađi od 35 godina koji su se svojim radom već afirmirali u svojoj zemlji.

Po riječima članice ovogodišnjeg žirija, Anamarie Marinca, koja je 2008. bila ‘shooting star’, bilo je teško izabrati ovogodišnje kandidate između njih 24 nominiranih. “Pogledali smo filmove iz cijele Europe koji donose nove svježe glasove, a naš konačni izbor odražava raznolikost i vitalnost europske kinematografije”, ocijenila je.

Komentiraj