‘Tiha noć’ izvodi se na čak 300 jezika i dijalekata, nastala je 1818. godine

Prošla su dva stoljeća kako je prvi puta izvedena danas neizostavna pjesma svake polnoćke – „Stille Nacht“. U našim krajevima najpoznatija je kao „Tiha noć“.

Bio je 24. prosinac 1818. godine. Seoski učitelj Franz Xaver Gruber uglazbio je i s tekstopiscem, mladim austrijskim svećenikom Josephom Mohrom, premijerno dao život neizostavnoj božićnoj pjesmi. Na tu Badnju večer, uz pratnju gitare, crkvicom su odzvanjale danas poznate melodija i riječi. Riječi za ovu pjesmu nastale su 1816. godine U to vrijeme Europa je prolazila kroz tranzicijsko razdoblje nakon Napoleonovih ratova. Vjeruje se da je upravo to nemirno vrijeme inspiralo Mohra da napiše ovakav tekst. Što se glazbe tiče, legenda govori kako je crkveni miš zaslužan za odabir prvog instrumenta. Navodno je oštetio mjeh u orguljama bez kojega u to vrijeme one nisu mogle svirati.

Tiha noć se ubrzo počela širiti izvan granica sela, a potom Europe i svijeta. Iako su imena autora relativno zaboravljena, danas se Stille Nacht izvodi na čak 300 jezika i dijalekata u najrazličitijim obradama.

Komentiraj