TIH poziva na veću transparetnost u nabavi novih 603 vozila MUP-a

Dalibor Urukalovic/PIXSELL
  Transparency International Hrvatska (TIH) priopćio je da prati postupak javne nabave 603 vozila za potrebe MUP-a, koji je počeo polovicom prošle godine, te je pozvao na veću transparentnost i otvorenost toga i drugih postupaka javne nabave.
 „Transparency International Hrvatska (TIH) prati postupak javne nabave koji je započeo krajem kolovoza 2015. godine, a kojim je planirana nabava 603 vozila u vrijednosti od oko 60 milijuna kuna. Za nabavku 506 osobnih automobila procijenjena vrijednost je viša od 37,8 milijuna kuna. Postupak nabave je pokrenut temeljem Odluke Vlade RH o racionalizaciji troškova mobilne telefonije i vozila za korisnike središnje javne nabave od 30. srpnja 2015. godine“, kaže se u priopćenju TIH-a, objavljenom pod naslovom “Ministar ukinuo službena vozila za pomoćnike, a istovremeno je u tijeku postupak javne nabave 603 vozila”.
 TIH ukazuje na potrebu zaštite javnog interesa i javnog novca, te učinkovito upravljanje resursima tako da se aktivnom zahtjevu osigura veću transparentnost i otvorenost postupka.
  Od otvaranja natječaja krajem kolovoza pa do njegovog zatvaranja izdano je deset objašnjenja i izmjena dokumentacije za natjecanje, što ukazuje na to da je neophodno bolje pripremiti same natječaje kako se ponuditelji u postupku ne bi dovodili u neravnopravan položaj, kaže se u priopćenju.
 TIH smatra da je potrebno hitno ukinuti neke dopune Pravilnika o posebnom porezu na promet motorna vozila koje su uvedene u ožujku 2015. godine kojima je omogućeno da Carinska uprava utvrđuje preporučenu cijenu motornih vozila vlastitom procjenom, te da retroaktivno djeluju rješenja koja donosi.
 „Deklaracijom protiv korupcije obvezali smo sve političke aktere da se pojačano angažiraju u učinkovitijem raspolaganju javnim novcem, posebno u postupcima javne nabave, a ovo nam se čini odličnom prilikom da nam pokažu da su stvarne promjene moguće“ poručila je u priopćenju predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

Komentiraj