Dalibor Urukalovic/PIXSELL

TIH: Institucije za kontrolu trebaju biti snažnije

Transparency International Hrvatska (TIH) priopćio je u ponedjeljak, u povodu revizijskih izvješća korisnika državnog proračuna objavljenih u 2016., kako je potrebno učiniti sve da se “institucije zadužene za kontrolu prihoda i rashoda osnaže alatom da mogu odmah djelovati nakon uočenih nepravilnosti, a još je veći zadatak na uočavanju koruptivnih rizika i onemogućavanju zloupotreba”.

“Analizom objavljenih revizijskih izvješća kojima je bilo obuhvaćeno 20 ministarstava za poslovanje u 2015. godini možemo zaključiti da je svako treće minstarstvo dobilo uvjetno mišljenje zbog propusta u poslovanju. Pozitivan nalaz i bezuvjetno izvješće dobilo je sedam ministarstava, a što je osjetno bolje nego što su pokazali rezultati poslovanja za 2014. godinu, kada su bezuvjetno pozitivno mišljenje dobila samo dva od 13 ministarstava obuhvaćena u revizijskom postupku”, ističe se u priopćenju.
Iz TIH-a ocjenjuju kako zabrinjava stalno ponavljanje istih nepravilnosti u istim ministarstvima, što znači da se nedovoljna pozornost pridaje uklanjanju uočenih propusta.
“Stvarna borba protiv korupcije počiva na prevenciji i uočavanju koruptivnih radnji te na uspostavi alata za onemogućavanje ponavljanja nepravilnosti, što izostaje u najvišim tijelima izvršne vlasti kao što su pojedina ministarstva. Da je sustav uređen, nepravilnosti bi bile iznimka, a ne pravilo”, ocjenjuju iz TIH-a.

Ističu i da je, bez obzira na to o kome je riječ, potrebno reagirati učinkovito u razumnom roku.
“Svaki neodgovoran pojedinac mora biti sankcioniran, a šteta koja je prouzročena krivim postupanjem nadoknađena i novac vraćen u državni proračun. To je stvarna borba protiv korupcije”, ističe se priopćenju TIH-a koje je potpisala predsjednica te udruge Davorka Budimir.

Komentiraj