TIH: “Borba protiv korupcije najvažniji prioritet”

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije iz Transparency Internationala Hrvatske (TIH) poručili su da je borba protiv korupcije najvažniji prioritet kako bi, nakon trideset godina od samostalnosti, Hrvatska dočekala pošteno i pravedno društvo jednakih prilika za svakog građanina.

U TIH-u u ponedjeljak upozoravaju da korupcija prodire u sve segmente društva i predstavlja najveću ugrozu gospodarskog, društvenog i političkog razvoja te prosperiteta Hrvatske.

“Korupcija nije niti lijeva niti desna, a borba protiv nje mora biti točka koja će ujediniti svakog građanina da pokaže kako mu je dosta dvostrukih kriterija, nejednakih šansi, praznih obećanja i čekanja trenutka kada će se pomaci vidjeti u svakodnevnom životu”, navode u priopćenju.

Ocjenjuju kako se u proteklom razdoblju pozivanje na borbu protiv korupcije koristilo samo kao sredstvo političkih aktera za osvajanje vlasti, a ne kao program za stvarne promjene koje će zaustaviti propadanje, iseljavanje i obezvrjeđivanje svih potencijala hrvatskog društva.

“Društva koja imaju visoke standarde transparentnosti, javno dostupne podatke i učinkovite institucije su bogatija, a njihovi građani uživaju u kvaliteti javno dostupnih usluga”, tvrde u TIH-u.

Ističu da hrvatsko društvo mora biti oslobođeno političke korupcije i trgovine utjecajima, jer na onima koji su danas na pozicijama političkog odlučivanja leži teret najveće odgovornosti.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se od 2003. godine kada je Opća skupština UN posebnom rezolucijom ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje.

Komentiraj