Thomas Jefferson, američki predsjednik i autor Deklaracije o nezavisnosti, bio je i izumitelj

Jedan od osnivača Sjedinjenih Američkih Država i glavni autor Deklaracije o nezavisnosti Thomas Jefferson rođen je 13. travnja 1743. godine u Virginiji.

Thomas Jefferson bio je treći predsjednik u povijesti Sjedinjenih Američkih Država i jedan je od četiri američka predsjednika koja su završila na maestralnom spomeniku, planini Rushmore. Većini ljudi bi predsjedanje državom zasigurno ušlo u top 3 životna uspjeha, ali ne i Jeffersonu. Na grobu su mu uklesana tri posve druga postignuća na koje je najviše bio ponosan.

Obožavao je znanost, tehnologiju i nove izume. Godine 1814. britanske trupe su napale i opljačkale američku nacionalnu knjižnicu, a većina knjiga je spaljena. Jefferson je zauzvrat ponudio svoju osobnu knjižnicu kao zamjenu. Godinu dana kasnije, Jefferson je knjižnici poklonio 6,487 svojih knjiga. Jedan od njegovih omiljenih izuma bio je rotirajući stalak za knjige koji je pred njime držao pet otvorenih knjiga ispred njega. Da je danas živ, vjerojatno bi bio oduševljen mobitelima i tabletima.

Imao je nepravilno držanje i tendenciju da nosi odjeću za koju mnogi drugi nisu smatrali da priliči Predsjedniku SAD-a. Jeffersonova omiljena modna kombinacija bila je: istrošeni smeđi kaput, crveni prsluk, obične hlače i papuče. Jednom je skoro uzrokovao međunarodni incident kada je u takvoj kombinaciji dočekao britanskog ambasadora, na što se ovaj uvrijedio.

Komentiraj