Thom Yorke i Stanley Donwood postavili online izložbu svojih radova

Stanley Donwood je grafički dizajner koji je zajedno s Thomom Yorkeom zaslužan za omote svih albuma grupe Radiohead dok se skice iz kojih su nastale finalne verzije omota od danas mogu pogledati i online.

Frontman grupe Radiohead i nove grupe The Smile, koja u ponedjeljak 16.svibnja nastupa premijerno u Zagrebu odakle započinje veliku europsku turneju, zajedno sa svojim dugogodišnjim suradnikom i grafičkim dizajnerom odlučio je izložiti skice iz kojih su nastali omoti grupe Radiohead. Izložba pod nazivom ‘Test Specimens’ se otvara u Londonu 25. svibnja, a od danas se može pogledati i online na ovom linku.

Riječ je o izložbi koja se sastoji od 60 crteža frontmena Radioheada Thoma Yorkea i Stanleya i Donwooda koji je napravio omote za sve albume grupe Radiohead od albuma ‘The Bends’ iz 1995. godine. Radove su kreirali Yorke i Donwood između 1999. i 2001. kada su radili omote za albume grupe Radiohead ‘Kid A’ (2000.) i ‘Amnesiac’ (2001.).

“Test Specimens nudi izvanredan, intiman uvid u umove ovih kreativnih genija u ključnom trenutku britanske kulturne povijest. Za nas gledatelje privilegija je zaći iza kulisa i sami istraživati ​​ovaj fantastični svijet.” , rekla je povodom izložbe kustosica Siobhan Andrews Kapoor.

Tin Man Art, organizacija koja predstavlja njihove radove objavili su i službeno priopćenje u kojem su istaknuli slijedeće: “Prvi put otvaramo stranice Thomovih i Stanleyjevih skica, nakon velikog interesa povodom izložbe radova povezanih s albumima ‘Kid A’ i ‘Amnesiac’ u galeriji Christie’s prošle godine. Ovi radovi su napravljeni u vrijeme rata i političkih previranja, i odražavaju današnju klimu u društvu što sve zajedno čini posebno dirljivim. Poruka je da čovječanstvo može biti u kaosu i okrutno, ali umjetnost, suradnja i inovativnost mogu zasjati svjetlom u svačijoj tami.”

 

 

 

 

Komentiraj