FaH

THERESA MAY: ‘Model za idealan Brexit možda ne postoji’

Britanska premijerka Theresa May kazala je u srijedu da je otvorena u pogledu budućih britanskih veza s Europskom unijom, dodajući da one možda neće biti kopija bilo kakvih postojećih odnosa između EU-a i trećih zemalja.

“Gledam na to otvorena uma”, kazala je. “Mislim da bismo trebali razviti model koji odgovara Ujedinjenom Kraljevstvu i Europskoj uniji, a ne nužno preuzeti model koji već postoji”, kazala je na konferenciji za novinare nakon sastanka s talijanskim premijerom Matteo Renzijem u Rimu.

May je također kazala kako se nada da će se moći riješiti pitanje prava europskih građana koji žive u Britaniji i britanskih građana koji žive u EU-u na početku pregovora o Brexitu.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker imenovao je u srijedu Michela Barniera, bivšeg povjerenika i negdašnjeg ministra, pregovaračem za nove odnose s Velikom Britanijom nakon njezina izlaska iz EU-a.

Barnier, političar desnog centra koji je bio francuski ministar vanjskih poslova i ministar poljoprivrede, preuzet će novu dužnost 1. listopada.

Predsjednik EK-a je nedavno izjavio da će Britaniji trebati mjeseci priprema prije početka pregovora oko Brexita i ukorio vladu u Londonu jer se nije bolje pripremila za mogućnost da na referendumu pobijedi kampanja za izlazak iz EU-a. Također je kazao da za to nema krajnjeg roka, jer članak 50 Ugovora EU-a, koji se odnosi na postupak izlaska iz Unije, može aktivirati jedino Velika Britanija.

Nova britanska premijerka Theresa May istaknula je da Britanija neće pokrenuti formalne razgovore o rastavi s Unijom sve dok ne bude dogovoren “britanski pristup”, nastojeći umiriti Škote koji se snažno protive Brexitu.

U prvim reakcijama na izbor Barniera glasnogovornica britanske premijerke kazala je da se Britanija veseli da će raditi s “predstavnicima država članica, Vijeća i Komisije kako bi se osigurao propisan izlazak Uk iz EU”.

Prve reakcije u britanskim medijima su neprijateljske prema izboru Barniera. “Teško da bi se mogla zamisliti više anti-britanska figura. Objava rata”, napisao je na Twitteru urednik politike pro-brexitski orijentiranog dnevnika Sun, Tom Newton Dunn. Londonski Evening Standard označio je Barniera kao “biča Cityja”, poslovnog dijela Londona.

Komentiraj