The Wire – serija o Baltimoreu i njegovu licu i naličju, o ljudima s vrha i dna

Prva epizoda “Žice” emitirana je 2. lipnja 2002. godine. The Wire je čista sociologija – od krvave hijerahije svijeta droge, onih koji se tom drogom uništavaju i onih koji pokušavaju uhititi glavne igrače, preko lučkih radnika, novinara, političara do novca koji ih sve zajedno povezuje. I tako sve u krug, bez prestanka, zauvijek.

“Ako pratite drogu dođete do narkomana i dilera… Ali ako pratite trag novca… Tko zna gdje će vas on odvesti”, jedna je od boljih rečenica u seriji. Imajući to u vidu i ova je dosta poučna: “Mislite da imam vremena da postavljam pitanja nekome zbog čega mi daje novac i odakle mu?” Inače, izgovara je političar.

The Wire objašnjava kako društvo funkcionira – jedni dolaze, drugi odlaze, neki uspiju, neki ne, neki se izvuku… Na obje strane, ako strana uopće ima. Postoji samo sistem i u njemu kraljice, lovci i pijuni. A, znate, ako ste obični pijun, morate biti baš “smart-ass pawn”  ako želite preživjeti.

Riječ je o drami, ali i antidrami svakodnevnog života. Kako je neko lijepo rekao: ” ‘Žica’ je novinarstvo koliko i zabava, a čak su i ljudi iz samog Baltimora pozdravljali ‘prikazivanje istine’.”

Komentiraj