THACI "SAD smatram ključnim za rješenje sukoba sa Srbijom"

HINA

Za rješenje sukoba između Kosova i Srbije ključ drže Sjedinjene Države, a europske zemlje u tom su pitanju nejedinstvene, rekao je u ponedjeljak kosovski predsjednik Hashim Thaci.
Kosovo je 2008. proglasilo neovisnost koju su priznale Sjedinjene Države i većina europskih zemalja, ali ne i Srbija niti njezina saveznica Rusija.
“Bez SAD-a ne možemo ostvariti nikakav dijalog, pregovore ili sporazum”, rekao je Thaci za televiziju Reuters u Berlinu i dodao da “EU u tom procesu nije jedinstven”.
Thaci će u Berlinu sudjelovati na summitu o Zapadnom Balkanu kasnije u ponedjeljak koji organiziraju njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron.
Odbacio je očekivanja da bi berlinski sastanak mogao donijeti rješenje rekavši: “Neću očekivati čudo”.
Ključno je da Srbija prizna Kosovo kao neovisnu državu, smatra Thaci.
“Zatražit ćemo danas od kancelarke Merkel i predsjednika Macrona da uvjere (srbijanskog) predsjednika (Aleksandra) Vučića da prizna Kosovo”, rekao je i dodao da ako se to ne dogodi “mislim da sastanak u Berlinu neće biti koristan”.
Thaci je naglasio da Srbija teži biti partner s Rusijom no Kosovo želi biti dio NATO-a i Europske unije čim prije moguće.

Komentiraj