THACI: “Poslije ovog procesa borba za slobodu Kosova zauvijek će postati nedodirljiva”

Poslije ovog procesa, borba za slobodu Kosova zavijek će postati nedodirljiva, izjavio je predsjednik Kosova Hashim Thaci nakon što se večeras vratio u Prištinu iz Haaga, gdje je odgovarao na pitanja tužitelja koji su protiv njega podnijeli optužnicu za ratne zločine, objavio je Radio Slobodna Europa.

Specijalni tužitelj za Kosovo sa sjedištem u Haagu objavio je 24. lipnja da je podnio optužnicu protiv Thacija, čelnika Demokratske partije Kosova Kadrija Veselija i još nekoliko osumnjičenika za ratne zločine i ubojstva gotovo stotinu ljudi.

Thaci je potom najavio da će podnijeti ostavku na predsjednički položaj bude li optužnica potvrđena, a u ponedjeljak je otputovao u Haag, gdje je do četvrtka razgovarao s tužiteljima. Nakon povratka večeras, izjavio je da je “obavio svoju građansku i institucionalnu dužnost”.

“Završio sam oko trideset sati suočavanja s pravosudnim tijelima. Upoznat sam s njihovim navodima i odgovarao sam na pitanja. Potpuno poštujem proces rasvjetljavanja istine do samog kraja i moje uloge u oslobodilačkoj borbi za slobodu i nezavisnost”, kazao je Thaci, dodajući kako “iz etičkih razloga i zakonskih ograničenja ne može iznositi detalje”.

Dodao je da se “slavna povijest oslobodilačke borbe i stvaranja nezavisne, demokratske i europske države Kosovo ne može ponovo pisati”.

“Uvjereno vam kažem da ovaj proces ne samo da neće iznova pisati ovu povijest ispisanu krvlju i žrtvom cijelog naroda u borbi za slobodu, nego suprotno, od ovog procesa, kakav mu god bio tok i koliko god trajao, slavna povijest otpora, preživljavanja i trijumfa nad osvajačem, koji je želio očistiti albanski narod na Kosovu s lica zemlje potezima etničkog fašizma, jednom zauvijek postat će nedodirljiva”, kazao je Thaci u Prištini.

Naglasio je da je Kosovu “danas, više nego ikad, potreban civiliziran dijalog političkh snaga o institucionalnoj stabilnosti, dobrom upravljanju i građanskom i političkom jedinstvu, a naročito o dijalogu o konačnom priznanju od strane Srbije i cijelog svijeta”.

Komentiraj