THACI ‘Dijalog se ne može voditi ultimatumima’

Screenshot/Youtube

Kosovski predsjedik Hashim Thaci ocijenio je u četvrtak nakon sastanka u Bruxellesu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šeficom eurodiplomacije Federicom Mogherini o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije da je u interesu dviju zemalja da postignu mirovni sporazum, ali da Srbija postavlja ultimatume, objavili su elektronički mediji u Srbiji, prenoseći Thacijeve izjave kosovskim novinarima.

Nakon najnovijeg neuspjelog kruga razgovora o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije pod pokroviteljstvom Europske unije Thaci je rekao da se dijalog ne može voditi ultimatumima, ocijenivši da je večerašnji razgovor praćen “agresivnim ponašanjem” srbijanskog izaslanstva.

Kako javljaju prištinski mediji, Thaci je naveo da će se “tek vidjeti” kako će se stvari kretati u budućnosti , ocijenivši da to “neće biti lak izazov” jer “cijela politička scena Kosova treba preuzeti odgovornost za povijesni sporazum”.

Thaci naglašava kako ima “rezerve prema procesu”, uz ocjenu kako je “mala mogućnost da dođe do sporazuma” i sugestiju da dijalog treba nastaviti.

“Diskurs Vučića je bio agresivan, dok smo mi imali pravičan i izbalansiran odnos za realnu mogućnost zamjene rezolucije (Vijeća sigurnosti UN) 1244”, ustvrdio je Thaci.

Stajalište kosovskog predsjednika je da “nema alternative dijalogu”, uz ocjenu da su ostale mogućnosti “populistički glasovi i incidenti”. Beogradu sugerira kako “nema potrebe da se boji dijaloga”.

“Kosovo će biti odgovorno i u dijalogu, ali i u svom djelovanju. Opća klima nije dobra, ali sam siguran da je dijalog proces za postizanje sporazuma”, istaknuo je Thachi.

On je uvjeren da će “dogovor biti postignut”, a pod tim podrazumijeva međusobno priznanje i prijam Kosova u Ujedinjene narode nakon postizanja sporazuma, prenijela je agencija Beta Thacijevu izjavu prištinskim medijima.

Komentiraj