Igrači Houston Astrosa poveli su sa 3-2 u pobjedama protiv Los Angeles Dodgersa u finalu doigravanja američke profesionalne lige u baseballu MLB-a, oni su u petoj utakmici ovogodišnjeg “World Seriesa” slavili sa 13-12 i tako stigli na samo pobjedu od osvajanja prvog naslova u klupskoj povijesti.

Astrosi su do iznimno važne pobjede stigli vraćajući se tri puta iz rezultatskog zaostatka, ali i nakon što su propustili tri boda prednosti u devetoj izmjeni, a do pobjede su došli nakon odigranih 10 izmjena u najdužoj utakmici u povijesti “World Seriesa”, nakon pet sati i 17 minuta. Domaći su uspjeli prevladati vrlo loš nastup svog startnog bacača Dallasa Kuechela i to serijom udaraca protiv najboljeg bacača Dodgersa Claytona Kershawa, a kada su menadžeri obje momčadi posegnuli za svojim zamjenskim bacačima pokazalo se kako više niti među njima nema pouzdanih.

Susret nije mogao lošije početi za Astrose jer su Dodgersi već u prvoj izmjeni stigli do vodstva od 3-0, a Kuechel je morao baciti gotovo 40 loptica da se napokon izvuče iz neugodnosti. U četvrtoj izmjeni Dodgersi su povećali svoju prednost na 4-0, no potom je kolabirao njihov najpouzdaniji igrač Kershaw koji je dopustio tri vezana udarca domaćinima. I dok su udarci Josea Altuvea i Carlosa Corree donijeli tek smanjenje na 4-1, uslijedio je “home run” Yulija Gurriela vrijedan tri boda i izjednačenja na 4-4.

Ipak, u petoj izmjeni Dodgersi su “home runom” Codyja Bellingera oplodili šetnje Coreya Seagera i Justina Turnera za svoje vodstvo od 7-4, no niti to nije bilo dovoljno bacačima sastava iz Los Angelesa da sačuvaju prednost u donjem dijelu te izmjene. Nakon što je Kershaw izbacio prvu dvojicu udarača, prošetao je Georgea Springera i Alexa Bregmana pa ga je njegov menadžer Dave Roberts odlučio zamijeniti. Pokazalo se kako je to bila prva u nizu loših odluka Robertsa, jer je novi bacač Kenta Maeda Altuveu dopusio “home run” za izjednačenje na 7-7. Nevjerojatno, ali bio je to prvi udarac kojega je Maeda dopustio u ovogodišnjem doigravanju u više od 11 odbacanih “inninga”.

Dodgersi su u sedmoj izmjeni po treći puta na utakmici stigli do prednosti, Springer je pogrešno procijenio let jedne loptice što je bilo dovoljno Enriqueu Hernandezu da dotrči do kućne baze. No, u donjem dijelu tog “inninga” Roberts je napravio vjerojatno i ključnu pogrešku ubacivši u igru Brandona Morrowa, bacača koji je nastupio u sve prethodne četiri finalne utakmice. Umor Morrowa bio je evidentan te je on u samo šest bačenih loptica dopustio čak četiri udarca raspoloženim igračima Houstona, od toga su dva bili “home runovi” Springera i Corree pa su Astrosi poveli sa 11-8.

I kada se činilo da su Astrosi slomili Dodgerse, do izražaja je stigla najveća boljka domaće momčadi – slabi zamjenski bacači. Gosti su u osmoj izmjeni smanjili na 11-9 i bili vrlo blizu tome da čak i izjednače, no ostali su im igrači na drugoj i trećoj bazi. Brian McCann je u donjem dijelu osme izmjene solo “home runom” povisio prednost Astrosa na 12-9.

Tri boda prednosti uoči posljednje izmjene svakoj vrhunskoj momčadi obično je dovoljno za ostvarenje pobjede, no ne i za Astrose jer je njihov menadžer A.J. Hinch potpuno izgubio povjerenje u svog “closea” Kena Giesa, pa je povjerenje za zaključi utakmicu dobio Chris Devenski. To se pokazalo kao pogrešna odluka, jer je dopustio “home run” Yasiela Puiga vrijedan dva boda za 12-11, a zatim je i Austin Barnes uspio udariti lopticu kojom je stigao do druge baze. Astrosi su ipak stigli na samo jedno bacanje od pobjede, ali je Chris Taylor u situaciji s dva izbačena igrača i s dva “strikea” uspio ubaciti lopticu u igru i omogućiti Barnesu da stigne do kućne baze i izjednači na 12-12.

Joe Musgrove uspio je nekako u prvoj polovici 10. izmjene zadržati Dodgerse, da bi “closer” gostiju Kenley Jansen u donjem dijelu te dionice utakmice lako izbacio prvu dvojicu udarača domaćih, no potom je zapao u probleme. Prvo je pogodio lopticom McCanna, zatim je prošetao Springera, a potom i dopustio udarac Alexu Bregmanu koji je osigurao Astrosima pobjednički 13. “run”.

Prvakom će postati momčad koja prva ostvari četiri pobjede, a sljedeća utakmica na rasporedu u utorak u Los Angelesu gdje će se igrati i eventualna sedma 1. studenoga.

Dodgersi pokušavaju osvojiti svoj sedmi naslov prvaka, a prvi nakon 1988. godine, dok Astrosi nikada nisu bili prvaci.

Komentiraj