Tetra Pak Index

TETRA PAK INDEX Pametno pakiranje omogućuje izravan i interaktivan odnos s potrošačem

Prema predstavljenom izvještaju Tetra Pak Index 2018., tehnologije pametnog pakiranja s jedinstvenim digitalnim kodovima povest će on-line i off-line kupovinu robe široke potrošnje tijekom nekoliko sljedećih godina u uzbudljive nove smjerove. On-line kupovina robe široke potrošnje raste dvoznamenkastnim stopama, dok se tradicionalne trgovine reformiraju, spajajući se u višekanalni sustav u sklopu kojeg potrošači s pametnim telefonima kao svojim kompasom očekuju obaviti kupovinu bilo gdje, bilo kada i na bilo koji način. Ambalaža će igrati važnu ulogu u odgovoru na trendove koji oblikuju rast on-line kupovine”, naglašavaju iz tvrtke Tetra Pak.

Izvještaj Tetra Pak Index 2018. naglašava četiri ključna trenda koji oblikuju rast on-line kupovine robe široke potrošnje

  • Pogodnost

Potrošači su u stisci s vremenom te traže nove načine kako si olakšati život, što predstavlja glavni pokretač porasta korištenja on-line kupovine. Ključne pogodnosti obuhvaćaju jednostavno popunjavanje zaliha proizvoda, pregled stanja i prikladnu ambalažu.

  • Održivost

Pritisak na plastiku i osviještenost o kružnoj ekonomiji nastavit će rasti, a recikliranje će postati još važnije. Potrošači žele znati rade li robne marke “ispravnu stvar“.

  • Personalizacija i jedinstvenost

Prilagođavanje proizvoda i personalizacija procesa kupovine činit će važnu razliku u budućnosti. Ovo ubrzava trend izravnog pristupa potrošačima te se predviđa kako će do 2025. godine čak 80 posto tvrtki za pakiranje proizvoda namijenjenih krajnjim potrošačima prijeći na ovaj model.

  • Tehnologija i izvedba

Do 2025. godine očekuje se izuzetno brza dostava u samo deset minuta, mijenjajući ponašanje potrošača u smjeru češće kupovine u manjim količinama, što rezultira većom kompleksnosti logistike. Mnoštvo tehnologija, posebice radiofrekventna identifikacija (RFID) i robotika, nastavit će s transformacijom lanaca opskrbe, podižući učinkovitost i transparentnost.

Uloga pametnog pakiranja

Tehnologije pametnog pakiranja s jedinstvenim digitalnim kodovima omogućavaju da se svakom pakiranju proizvoda dodijeli jedinstveni identifikator. Ovi kodovi otvaraju razne mogućnosti, a mogu se očitati bilo uređajima za očitavanje podataka ili običnim pametnim telefonom te se na taj način povezuju na veliku količinu informacija.

To stvara interaktivni kanal s potrošačem, omogućujući robnim markama razgovor u stvarnom vremenu, dijeleći detalje o izvoru sirovina, informacije o nutritivnim vrijednostima, kao i igre, promocije i ekološke informacije.

Istodobno, s iskustvima stečenim putem ovih digitalnih kodova, robne marke mogu stalno unaprijeđivati doživljaj kupovine te ga učiniti još personaliziranijim.

E-trgovci traže jedinstvene identifikatore kompatibilne s robotskom tehnologijom korištenom u skladištima i distribuciji, budući da se na to gleda kao na ključ uspjeha u e-trgovini. Podaci i potpuna sljedivost pomaže im usmjeravati kompleknsu logistiku i unaprijediti učinkovitost, pomičući se prema ispunjenju naloga u stvarnom vremenu.

“Rast on-line kupovine robe široke potrošnje predstavlja izvrsnu priliku za robne marke hrane i pića, a pakiranje igra ključnu ulogu u pružanju potpore njihovom uspjehu. Pametno pakiranje pomaže u poticanju veće transparentnosti i učinkovitosti duž cjelokupnog lanca opskrbe omogućujući izravan i interaktivan odnos s potrošačem. Vjerujemo da ova brzo razvijajuća tehnologija, koju testiramo od 2016. godine i sad pokrećemo u Europi, može pomoći našim korisnicima da istraže nove pristupe i da potaknu rast u nadolazećim godinama”, rekao je Alexandre Carvalho, globalni direktor marketinških usluga u tvrtki Tetra Pak.

Izvještaj Tetra Pak Index 2018. temeljen je na istraživanju potrošača provedenom u Kini, Ujedinjenom Kraljevstvu, Kini, Saudijskoj Arabiji i Koreji, studiji globalne segemetacije tržišta, kao i intervjuima provedenim s e-trgovcima u SAD-u, Europi i Kini.

Komentiraj