Talijani su u nedjelju izašli na izbore za gradonačelnike najvećih talijanskih gradova koji predstavljaju test popularnosti za sadašnjeg premijera Mattea Renzija a na velika vrata mogao bi se vratiti pokret protiv establišmenta Beppea Grilla – Pokret 5 zvijezda (M5S).

Jedino je u Torinu kandidat Renzijeve Demokratske stranke (PD) neupitni favorit. Premijer tvrdi da izbori neće imati posljedice po njegovu lijevo-desnu koaliciju. Ukoliko, kao što ankete pokazuju, nijedan kandidat ne osvoji natpolovičnu većinu glasova drugi krug izbora održat će se 19. lipnja.

Oko 13 milijuna birača ima pravo glasa na izborima na kojima se među ostalim biraju i gradonačelnici Rima, Milana, Napulja i Turina.  Ukupno se bira 1300 gradonačelnika.

U Rimu bi Pokret 5 zvijezda mogao kapitalizirati na nezadovoljstvu birača glavnim političkim strankama koje su umiješane u korupcijske skandale. Pokret se biračima obraćao jednostavnim sloganom: “Poštenje” najavljujući borbu protiv korupcije i obećao je smanjiti povlastice i plaće političara te održati referendum o tome treba li Italija zadržati euro.

Kandidatkinja Pokreta 5 zvijezda Virginia Raggi, fotogenična 37-ogodišnja pravnica, nada se da će postati prva žena na čelu Rima i po anketama vodila je 15 dana prije izbora kada se po talijanskim zakonima moraju prestati objavljivati rezultati ispitivanja javnog mišljenja. Tada je imala potporu 30 posto birača nasuprot oko 24 posto za Roberta Giachettija, kandidata PD-a.

Milano bi mogao biti najveći test za Renzija jer je njegov kandidat  Giuseppe Sala, bivši predsjednik izložbe Expo, trebao po prvim anketama komotno pobijediti no sada ga ugrožava kandidat umjerenog lijevog centra.

U Torinu sadašnji gradonačelnik Piero Fassino, jedan od najpoznatijih članova Renzijeve stranke dobro stoji po anketama.

U Napulju bi mjesto gradonačelnika trebao zadržati ljevičar Luigi de Magistris, neovisni bivši tužitelj koji je proglasio Napulj “zonom bez Renzijeva utjecaja”.

Oko 23 sata očekuje se objavljivanje rezultata izlaznih anketa, a ubrzo nakon toga i prvih službenih rezultata.

Komentiraj