HINA/ Miljenko KLEPAC

‘Teško mi je zamisliti da Milanović uđe u utrku za predsjednika’

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel gostovao je u nedjelju u ‘Točki na tjedan’ N1 televizije, gdje je komentirao aktualne događaje u Hrvatskoj.

O kaznenoj prijavi i ustavnoj tužbi koje su protiv njega podnesene zbog navodnog opsturiranja dvije referendumske inicijative, kaže: “Nisam uzeo sebi prevelika prava, nego sam iskoristio mogućnosti koja mi daju zakon i Statut Grada Rijeke. Postoji zahtjev za davanje na korištenje javnih površina i postoji mogućnost da se zahtjev odbije ili prihvati”.

Dodao je da je kaznena prijava ‘promašila metu’ jer članak po kojem su pokrenuli kaznenu priajvu govori o slučaju kada netko koristi nedozvoljena sredstva da bi natjerao nekoga da glasa kako on misli. “Tu nije riječ o nikakvom glasanju. Mislim da je važno, mi u Hrvatskoj nemamo adekvatno reguliran zakon o referendumu, ne postoji službeno tijelo koje bi na bilo koji način kontroliralo proces od prikupljanja potpisa pa do samog kraja”, poručio je.

Komentirao je utjecaj Crkve u Hrvatskoj, za koji kaže da je velik. “Činjenica je da je Katolička crkva u Hrvatskoj imala aktivnu ulogu u agitiranju protiv ratifikacije Istanbulske iako mi ni to nije jasno zašto. Činjenica je da definitivno u Hrvatskoj se Crkva miješa u stvari koje definitivno nisu pitanje Crkve i činjenica je da ni u gotovo jednoj drugoj zemlji, pa i ovim izrazito katoličkim, nemate primjer tolikog angažmana Crkve u čitavom nizu društvenih pitanja, nečega što je prije svega nadležnost svjetovnih vlasti”, objasnio je.

O odgovornosti premijera Andreja Plenkovića u aferi Hotmail kaže da uvijek postoji određena doza odgovornosti kada si prvi u nekom timu. “Znao ili ne znao za sve što se događa, kao premijer teško može pobjeći od odgovornosti”, kaže i dodaje da bi se slučajem trebao pozabaviti DORH i utvrditi je li bilo kaznenog djela.

Naglasio je da se SDP nalazi u problemima i duže od perioda otkako je Davor Bernardić na čelu stranke. “U kratkom smo razdoblju dva puta loše prošli na izborima, slijedila je promjena na vrhu i obično te promjene u strankama nose turbulencije. Bilo je podosta nesnalaženja i od strane predsjednika, pogotovo u medijskim istupima, ali gledajte, Bernardić ima legitimitet izabranog predsjednika”, ističe.

Poručio je i kako bi podržao Tonina Piculu u predsjedničkim izborima, a na pitanje bi li Zoran Milanović mogao biti SDP-ov kandidat kaže da mu je teško zamisliti da on uđe u tu igru.

Komentiraj