Teški ratni dani Vojina Bakića

Kipar Vojin Bakić rodio se 5. lipnja 1915. godine u uglednoj trgovačkoj bjelovarskoj obitelji. Svojim je prijateljima često govorio kako on nije nacionalno definiran, nego se osjeća kao da je odasvuda. Naime, njegov otac Konstantin, kojega su zvali Kosta, bio je Bjelovarac, koji je studirao arhitekturu u Münchenu. Umro je kada je Vojin imao deset godina. Umjetnik je djetinjstvo proveo uz majku, koja je rođena u Bakru kao Josipa Fulvia Katarina Schnautz. Nakon udaje promijenila je ime u Jelena. Njezin se otac zvao Hihiacint Schnautz i bio je potomak bogate švedske pomorske obitelji.

Vojinovi roditelji imali su šestero djece, pet sinova i kći Dušanku. Vojin je završio osnovnu školu, a onda je 1933. godine maturirao u Državnoj realnoj gimnaziji u Bjelovaru. Obitelj je živjela u velikoj kući u centru grada. U prizemlju je bila njihova obiteljska trgovina. Kao maturant, Vojin Bakić imao je svoju prvu izložbu u prostorijama jedne bjelovarske knjižare. Oduvijek je bio oduševljen umjetnošću, pa je krajem tridesetih godina prošlog stoljeća upisao zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti.

Još u Bjelovaru upoznao je svoju ženu Ljubicu Schneider, s kojom se oženio 1942. godine. Te iste godine rodio im se sin Zoran. Drugi svjetski rat dočekao je kao zagrebački student, odvojen od obitelji iz Bjelovara. U lipnju 1941. ustaše su uhitile njegova četiri brata: Aleksandra, Milana, Nikolu i Slobodana. Najprije su ih odveli u logor Danica kod Koprivnice, a nakon toga su ih vagonima za stoku deportirali u Gospić. Naposljetku su ubijeni u logoru Jadovno.

Komentiraj