TEŠKE RIJEČI 2019.: Zašto se Đuro Sessa našao u vrtlogu Mamićevih optužbi za korupciju na Vrhovnom sudu

Objavljeno u Nacionalu br. 1110, 05. kolovoz 2019.

Među šest sudaca koje Zdravko Mamić optužuje za korupciju nalaze se trojica sudaca s osječkog suda, a preostala trojica su iz Zagreba – dvojica s Vrhovnog suda i jedan sa zagrebačkog Županijskog suda

Nacional je koncem proteklog tjedna doznao identitete sve šestorice sudaca za koje Zdravko Mamić i njegov odvjetnik Veljko Miljević navode da imaju neposredna saznanja da su korumpirani.

Njihove identitete Nacionalu je otkrio jedan poznati hrvatski sudac, koji tvrdi da se u sudačkom miljeu već dulje zna tko su ti korumpirani suci čije je identitete javnosti htio otkriti odbjegli nogometni tajkun Zdravko Mamić, zbog čega su se on i njegov odvjetnik Veljko Miljević prošli tjedan također našli u središtu pozornosti. Taj hrvatski sudac u dahu je izgovorio njihova imena te ovako opisao kontekst u kojemu se oni spominju već dulje: “Te bombastične najave o korumpiranim sucima iz zadnje medijske operacije Mamića i Miljevića u koju se izgleda upecao predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa zapravo u sudačkom miljeu nisu nikakva novost. Zdravko Mamić već duže vrijeme neslužbeno se žali kako su ga ti suci prevarili. Točno se znaju njihova imena, a o tomu se na kavama među sucima već tjednima vode zanimljive diskusije. Jer upravo Mamić potiče takve priče. Drugim riječima, po onome kako se vode ti razgovori, ispada da je Mamić te suce osobno korumpirao kako bi mu pomogli u njegovoj teškoj pravnoj situaciji. Neki od njih su izravno povezani s predmetima koji se protiv njega vode. Međutim, ostaje nejasno kako bi razotkrivanjem njihova identiteta Mamić mogao popraviti svoju pravnu situaciju.”Kako u tom razgovoru nisu prezentirani nikakvi konkretni dokazi o istinitosti tih tvrdnji, Nacional neće objaviti njihova imena, nego će tek opisati gdje su oni zaposleni i kako su mogli biti povezani s Mamićem. Trojica sudaca s tog neslužbenog popisa koji je u opticaju u sudačkim krugovima su iz Osijeka i povezani su s Mamićevim slučajem. Jedan je sudac povezan s prvim suđenjem protiv Mamića, zbog čega je ovaj odlučio pobjeći u BiH, a druga dvojica s drugom optužnicom. Ostala trojica su iz Zagreba – jedan sa zagrebačkog Županijskog suda, drugi je zaposlen na Vrhovnom sudu, kao i treći, odnosno šesti s tog popisa, čiji je identitet Mamić javno spomenuo – Đuro Sessa. Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa našao se, međutim, na udaru optužbi za korupciju od strane Zdravka Mamića jer je spriječio Mamićev plan da “uđe među pojedine suce Vrhovnog suda“. Ovu informaciju Nacionalu je potvrdio izvor blizak vrhu hrvatskog sigurnosnog sustava i hrvatske vlade, koji je dobro upućen u rad pravosuđa.

Ako je to točno, takve bi tvrdnje sugerirale da je Zdravko Mamić odlučio javno optužiti Đuru Sessu jer mu je osujetio plan da na Vrhovnom sudu nekoga podmiti, odnosno da napravi baš ono za što je optužio Sessu. Kako bilo, Mamić je prošloga tjedna uoči ročišta na kojem se odlučivalo o njegovom izručenju Hrvatskoj kazao: “Ono što mogu reći jest da je korumpiran Đuro Sessa, sudac koji je predsjednik Vrhovnog suda. Poručujem mu da je korumpiran. On je jedan nepošten, pokvaren sudac, a kad se stvore uvjeti za to ja ću to bez problema dokazati. Spreman sam da se zajedno podvrgnemo detektoru laži. Toliko je bezobrazan i drzak da jednog uglednog odvjetnika poput Miljevića prijavljuje odvjetničkoj komori.”Zdravko Mamić tu je optužbu izrekao nakon što je njegov odvjetnik u Hrvatskoj Veljko Miljević rekao da Mamić želi imenovati šestoricu visokorangiranih hrvatskih sudaca koji su korumpirani. Nakon što je predsjednik Vrhovnog suda najavio da će zbog te izjave Miljevića prijaviti odvjetničkoj komori, Mamić je kao jednog od te šestorice imenovao baš Sessu. Nakon što ga je Mamić javno optužio za korupciju, Sessa je izjavio da je apsurdno komentirati izjave bjegunca te je dodao:

“Osim što sam šokiran, i nije mi jasno koji su motivi da je takvo što izjavio. Na te optužbe gledam kao pokušaj da se postigne neki uspjeh u postupku u Bosni i Hercegovini. Zgrožen sam. Pokušavam racionalno se domisliti čemu to koristi i zbog čega gospodin Mamić tako brutalno napada mene i moju osobu. U krajnju ruku i na moju obitelj. Nas smo se dvojica sreli možda dvaput, u prolazu. Nemam nikakvih kontakata s njim, nemam ni potrebe ni želje biti u nogometnom svijetu.”No ni nakon ovih Sessinih riječi Mamić nije stao te je kazao da je s predsjednikom Vrhovnog suda u vrlo dobrim odnosima: “Poznajemo se vrlo dobro. Ja bih rekao da smo toliko intimni jedino što nije bilo seksa između nas dvojice. Sessa je samo jedan od kapitalaca i namjerno sam krenuo od kapitalaca, ali ima tu njih još puno, oni znaju koji su, ja dobro znam koji su, mi međusobno znamo što je bilo, što sve znamo jedni o drugima. Ja imam neoborive dokaze, ja sigurno ne pucam prazan ćorak.”I dok Mamić tvrdi da je Sessa među korumpiranim sucima, a jedan visokorangirani Nacionalov izvor tvrdi suprotno – da se šef Vrhovnog suda na Mamićevu udaru našao baš zato što je osujetio Mamićev koruptivni plan na sudu kojem predsjeda – Sessa iza sebe ima neke afere zbog kojih ga je Mamić moguće i smišljeno napao. Naime, prije samo nekoliko tjedana, točnije 7. srpnja, Sessa je Jutarnjem listu dao intervju u kojem je oštro napao Državno odvjetništvo i glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića. Sessa je kazao da neki bitni kazneni predmeti kasne jer optužnice nisu dovoljno dobro napisane te je izjavio:

“Državno odvjetništvo je malo ostalo u vremenu. Optužnice su im napisane kao da je još 1945. Činjenični opisi nemaju točke, sve je u jednoj rečenici. Oni, naravno, moraju nastupiti s pozicije legaliteta i oportuniteta. Idemo tamo gdje imamo čvrst slučaj. Rekao sam i kolegi Jeleniću: ‘Idite na ona optuženja gdje imate jasan slučaj!’ Sjetite se predmeta financijskog inženjeringa. Bilo je po tri tisuće svjedoka, ljudi koji su izgubili novac nadajući se velikim kamatama. Sve je to trebalo saslušati. A dragom Bogu je, da tako kažem, sasvim svejedno hoće li netko biti osuđen za 50 prevara ili 3500, a svi će oštećeni moći tražiti naknadu u drugim, građanskim predmetima.”Među slučajevima o kojima Sessa govori moguće je i onaj o koncernu Agrokor. DORH provodi opsežnu istragu o svim mogućim kriminalnim radnjama u tom koncernu, a u toj dokumentaciji moglo bi se naći i ime Đure Sesse. Stoga se postavlja pitanje je li moguće da je Sessa od Jelenića zatražio da se koncentrira na optužnice u kojima ima jasne slučajeve kako se DORH ne bi detaljnije pozabavio Agrokorom i kako ne bi došao i na slučaj prodaje Sessinog zemljišta Agrokoru iz vremena dok je vlasnik tog koncerna još bio Ivica Todorić.

Zdravko Mamić Sessu optužuje za korupciju jer je osujetio Mamićev pokušaj da ‘uđe među pojedine suce Vrhovnog suda’, izjavio je za Nacional izvor blizak Vladi izvrsno upućen u stanje u pravosuđu

Naime, Sessa je i prije nego što je preuzeo tu dužnost u javnosti bio poznat kao gorljivi branitelj sudačke profesije i nerijetko je ulazio u polemike s kritičarima pravosuđa i onima koji su kritizirali sudstvo u Hrvatskoj. Sessa je bivšeg premijera Zorana Milanovića i ministre iz te vlade javno prozivao zbog izjava o sudstvu i pojedinim predmetima, navodeći da vrše pritisak na sudbenu vlast, žestoko se protivio uvođenju sigurnosnih provjera za suce, smatrao je da je to protuustavno, a nije mu se svidjela ni ideja objave imovinskih kartica sudaca te je isticao da bi se time ugrozila sigurnost hrvatskih sudaca.

Prije nego što je u srpnju 2017. izabran za predsjednika Vrhovnog suda, Sessa je pred saborskim zastupnicima morao odgovarati na pitanja vezana za jednu od afera koje se povezuju s njegovim imenom. Naime, Sessina imovina se povećala temeljem isplate Agrokora, koji je tada bio u vlasništvu Ivice Todorića. Todorić je od Sesse i njegova tri rođaka otkupio nekretninu od 39.342 metara kvadratnih, a radilo se o zemljištu koje je bilo nacionalizirano njegovu djedu, imenjaku Đuri Sessi. Budući da nekretnina nije bila u građevinskoj zoni, Ured za imovinsko-pravne poslove RH procijenio ju je 2000. godine na 11,5 tisuća kuna, no Todorić je za zemljište isplatio 2 milijuna kuna. Od tog iznosa Sessi je pripalo pola milijuna, što nije prijavio u imovinskoj kartici, opravdavajući to tvrdnjom da je uz doplatu kupio stan u Zagrebu.

Zbog ovog problema je Sessa neko vrijeme bio na čekanju i glasanje u Saboru je bilo odgođeno dok nije razjasnio o čemu je točno riječ. Sessu je saslušavao saborski Odbor za pravosuđe čiji su članovi od njega tražili da objasni zašto prodaju zemljišta nije naveo u imovinskoj kartici. Sessa je pojasnio kako je Agrokor samo otkupio prava njegove obitelji na povrat nekretnine. Novce koje je dobio nije upisao u imovinsku karticu jer tada nije bilo obveze podnošenja kartice, a kasnije je novce uložio u stan koji nije odmah preuzeo, a kada ga je preuzeo, onda je stan uredno prijavio u imovinskoj kartici.

O toj je aferi govorio i autor filma “Gazda: Početak“ Dario Juričan, a zanimljivo je da ga je, nakon što je za potrebe filma od Državnog sudbenog vijeća zatražio uvid u imovinsku karticu Đure Sesse, on kontaktirao preko privatnog e-maila u kojem ga je Sessa pitao što mu treba njegova imovinska kartica. Naime, prije nego što je postao predsjednik Vrhovnog suda, a time automatski i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, Sessina imovinska kartica, kao i kartice svih drugih sudaca, nije bila javno objavljena i za uvid u nju je trebala dozvola DSV-a.

Zanimljivo je da Sessa nikada nije objasnio otkuda mu privatni e-mail Darija Juričana i zašto mu se odlučio obratiti tim putem. Na pitanje o tome nije odgovorio ni Jutarnjem listu dan nakon što ga je Juričan u studenom 2017. na press konferenciji optužio da mu je slao poruke na privatni e-mail račun. Sessa je umjesto odgovora na to pitanje odlučio još jednom objasniti cijelu situaciju s prodajom zemljišta Agrokoru:

“U vrijeme kada je ustupljeno potraživanje tvrtki Medijator i kada je izvršena isplata 2005. nije uopće postojala obveza sudaca prijavljivati stanje svoje imovine. Sredstva dobivena iz transakcije s društvom Medijator uplatio sam građevinskom društvu radi kupnje stana, kada je stan tek bio u izgradnji, s rokom dovršetka u 2007. godini. U međuvremenu je uspostavljena obveza sudaca davati imovinske kartice pa sam i ja prijavio svoju imovinu, ali nije postojala obveza prijavljivati potraživanja, pa tako niti moje potraživanje prema građevinskom društvu za predaju stana, jer u tom vremenu niti sam imao novac, niti sam imao stan. Kada mi je stan predan i kada je postao dio moje imovine, uredno sam ga prijavio, dakle ništa nisam skrivao i ništa nisam zatajio niti prije 10 godina i više, a niti sada. Tako da je u vezi s tom kupovinom sve jasno, osim ako netko ne misli da meni i mojoj obitelji ne pripada pravo ostvariti nešto od imovine koja je oduzeta mom djedu, između koje je i poduzeće s 36.000 kvadrata zemljišta na vrlo atraktivnom mjestu u srcu poslovne zone Dubrovnika. Ne gajim nadu da Vas uopće zanimaju činjenice, već fabriciranje afere, kao uostalom i gospodina Juričana, barem kada sam ja u pitanju.”Danas u imovinskoj kartici predsjednika Vrhovnog suda stoji da je vlasnik jednog stana u centru Zagreba, a vjerojatno se radi o stanu koji je kupljen novcem iz sporne transakcije s Agrokorom. Sessa u svojoj imovinskoj kartici navodi da je stan vrijedan 820 tisuća kuna. Osim tog stana Sessa u vlasništvu ima i pola kuće od 500 kvadrata u Dubrovniku koja vrijedi dva milijuna kuna. Sessa kao predsjednik Vrhovnog suda mjesečno prima plaću od gotovo 23 tisuće kuna, a kao predsjednik Državnog izbornog povjerenstva dodatnih 5600 kuna.

 

Komentiraj