Grčki parlament duboko u noć na petak raspravlja o novom programu pomoći koji uključuje povećanje poreza i smanjenje državne potrošnje u zamjenu za 85 milijardi eura međunarodnih kredita.

Premijer Aleksis Cipras rekao je da je uvjeren da će zastupnici glasovati za, no neki visoki dužnosnici njegove stranke Sirize najavili su da će biti protiv vladina prijedloga, prenose svjetske agencije.

Višesatna rasprava prolazi u često oštrim replikama među zastupnicima.

Ciprasu je potrebno “zeleno svjetlo” parlamenta za tzv. memorandum o razumijevanju (MoU) kako bi ga kasnije u petak mogli usvojiti ministri eurozone.

To bi otvorilo put za isplatu pomoći do 20. kolovoza kada dolazi na naplatu dug od 3,3 milijarde eura Europskoj središnjoj banci.

 

  • Vlada je branila kontroverzni program kao težak, ali nužan kako bi zemlja izbjegla financijski kolaps.

 

 

U četvrtak su rasprava po odborima i natezanje oko proceduralnih pitanja trajali devet sati, pa je plenarna sjednica počela tek nakon ponoći.

Čelnik lijeve frakcije Sirize, bivši ministar energetike Panagiotis Lafazanis pozvao je na osnivanje novog pokreta protiv trećeg programa pomoći Grčkoj u posljednjih pet godina.

Vlada je priopćila da je Lafazanis odlučio “krenuti drugim putem od onog kojim idu vlada i Siriza”.

Vlada je branila kontroverzni program kao težak, ali nužan kako bi zemlja izbjegla financijski kolaps.

Sporazum bi trebao proći bez problema s obzirom na to da su oporbene stranke obećale da će poduprijeti Ciprasa.

No, glasovanje u parlamentu bit će svojevrsni test moći onih zastupnika Sirize koji se protive mjerama štednje. Njihov pritisak mogao bi prisiliti Ciprasa da razmisli o održavanju prijevremenih izbora već u rujnu.

Komentiraj