Teršelič: “Milanović dovodi u pitanje sudski utvrđene činjenice i dodatno destabilizira BiH”

Predsjednik Republike Zoran Milanović dovodi u pitanje sudski utvrđene činjenice i dodatno destabilizira BiH, izjavila je za Radio Slobodna Europa voditeljica Centra za suočavanje s prošlošću Documenta Vesna Teršelič, komentirajući to što je predsjednik Republike Zoran Milanović, među umirovljenim generalima HVO-a, primio i haškog osuđenika Tihomira Blaškića.

Milanović primio časnike HVO-a, među njima i haški osuđenik Tihomir Blaškić

Milanović je u ponedjeljak, 26. travnja, u uredu predsjednika primio umirovljene generale HVO-a, ugostio zapovjednike HVO-a, među kojima je bio i Blaškić, a na novinarsko pitanje u utorak zašto je to učinio, izjavio je: “Da je gospodin Blaškić odgovoran za nešto za što je, recimo, odgovoran Ratko Mladić, ja ga ne bih primio. Ali s obzirom da takvih kod nas nema, primio sam njega, a primit ću i Milivoja Petkovića, kada iziđe iz zatvora. To će nadam se biti uskoro, zato što on nije ratni zločinac. To da je odgovarao za određene prijestupe – je. Ovo što je Blaškiću dosuđeno je politička presuda, kao i Petkoviću“, kazao je hrvatski predsjednik novinarima.

“Izjava predsjednika Republike je neutemeljena i dovodi u pitanje značaj sudski utvrđenih činjenica”, komentira Vesna Teršalič, predsjednica zagrebačkog Centra za suočavanje s prošlošću Documenta u izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE).

“Iznimno je važno da se interpretacije zločina iz prošlosti i prošlosti devedesetih godina prošlog stoljeća temelje i na sudski utvrđenim činjenicama”, upozorava Teršelič.

Ona podsjeća da je Haški sud jasno utvrdio zločine koje je HVO počinio tijekom rata u BiH, od Ahmića do logora Heliodrom i Dretelj. “Koju to poruku šalje onima koji pripremaju udžbenike najnovije povijesti za mlade generacije? To je problem za Republiku Hrvatsku, a još je veći problem u susjednoj BiH, koju ovakve izjave dodatno destabiliziraju, a nalazi se u vrlo nepovoljnoj situaciji i u nekom zamrznutom statusu u pogledu europskih integracija”, izjavila je Teršelič.

Ona kaže kako sa žaljenjem prati što je Milanović prvo primio zapovjednike HVO-a, a nakon toga ovako govori o pravomoćnim presudama Haškog tribunala.

Predsjednik zagrebačkog Građanskog odbora za ljudska prava i predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić u izjavi za Radio Slobodna Europa podsjetio je da je Milanović već prošlog ljeta vrlo negativno i bez argumenata govorio o Haškom sudu. “Ono što Milanović govori je politikantstvo. Haškom sudu se svašta može prigovoriti, ali ovisi s koje pozicije mu prigovaraš. Ako si predsjednik, onda ipak moraš imati u vidu kakvo ti je vlastito pravosuđe i što je ono napravilo. Milanović je prigovarao Haškom sudu samo u kontekstu da je osudio neke od vojnika iz Hrvatske”, podsjeća Pusić.

Komentiraj