Fah

TERORIZAM: Napadač na Pariz Abdeslam imao veću ulogu nego što se smatra

Salah Abdeslam, glavni osumnjičenik za prošlogodišnji teroristički napad u Parizu, imao je puno veću ulogu nego što se smatra, otkrio je Mohamed Abrini, drugi optuženik za terorizam, prenose belgijski mediji.

Abdeslam, 26-godišnji francuski državljanin, uhićen je u Bruxellesu u ožujku zbog povezanosti s napadima 13. studenog u Parizu. U samoubilačkim bombaškim napadima i pucnjavi tada je poginulo 130 ljudi.

Nekoliko dana nakon Abdeslamovog uhićenja bombaši samoubojice u Bruxellesu ubili su više od 30 ljudi. Abrini je uhićen zbog uključenosti u taj napad, no povezuje ga se i s pariškim teroristima.

Abdeslam je uoči pariških napada skupio ljude iz cijele Europe, rekao je Abrini belgijskim istražiteljima nakon uhićenja, prenijela je televizija VTM Nieuws.

“Ono što znam o Salahu je da je upravo on prikupio gotovo sve ljude uključene u napad na Pariz”, prenosi se izjava Abrinija.

Abdeslam je izručen Francuskoj, gdje se tijekom prvog saslušanja branio šutnjom.

Abriniju, koji je priznao da je preživjeli napadač na Bruxelles, također je određeno suđenje u Francuskoj, no ostaje u belgijskom pritvoru.

Abrinijev odvjetnik Stanislas Eskenazi rekao je u utorak belgijskoj televiziji RTBF da su izjave njegovog klijenta hipoteze koje još treba potvrditi ili opovrgnuti službena istraga, te je kritizirao curenje informacija.

Komentiraj