TERORIZAM I MIGRACIJE Poziv umirovljenim policajcima

Ministarstvo unutarnjih poslova otvorilo je savjetovanje koje se tiče pričuvne policije – naime, prema prijedlogu, MUP bi imao pravo povećati vlastiti policijski sastav za deset posto a to bi radio s – umirovljenim policajcima. Odakle ta potreba? Zbog rastućih izazova, a to bi prema novoj Uredbi bili terorizam i migracije, javlja N1.

Privremenim zaposlenjem gotovo 2000 umirovljenih policajaca Vlada namjerava zadovoljiti potrebe pojačanog nadzora granica, kontrolirati migracije i olakšati posao trenutno zaposlenim službenicima. Javna rasprava traje, a ministar polaže nadu u uspjeh nove Uredbe.

Ako Uredba prođe, umirovljeni policajci će s MUP-om moći potpisati ugovor u trajanju do jedne do tri godine, raditi do 180 dana godišnje, biti plaćeni po učinku, ali i imati uniformu, oružje, značku i zaduženja kao redovni policajci.

MUP trenutno zapošljava više od 18 tisuća policijskih službenika, a novom Uredbom pridružiti bi im se moglo 10 posto novih, tj. starih kolega.

Iako se prijaviti mogu svi, tendecija vladajućih je da na dužnost budu vraćeni iskusni policajci mlađi od 60 godina. Najveća novost nove Uredbe je točka u kojoj se govori o terorizmu i migracijama. 2012. godine te teme nisu ni spomenute, a danas je na njima najveći naglasak.

Kako se u Hrvatskoj umirovljeni službenici na dužnost nisu vraćali od kraja Domovinskog rata, mnogi se protive i pitaju je li danas jednaka razina sigurnosnog rizika kao i sredinom devedesetih.

Komentiraj