Tereza Kesovija slavi 82. rođendan

Jedna je od naših najprepoznatljivijih glazbenica, znana po svom širokom rasponu glasa i opernom stilu. Osim na području bivše Jugoslavije, imala je i vrlo uspješnu glazbenu karijeru u Francuskoj.

A iz jednog davnog ‘Plavog vjesnika’ donosimo njenu priču kako je došla na svijet: “Rođena sam 3. listopada 1938. godine u Dubrovniku od roditelja Konavljana… kao što vidite, nemam nikakvih razloga da, poput nekih, skrivam pred javnošću svoje godine… Moj je otac bio jedan od četvorice braće potekle od siromašnih roditelja. Međutim, siromaštvo ga nije moglo spriječiti da se zaljubi u jednu imućniju djevojku iz susjednog sela. Zaljubili su se jedno u drugo na prvi pogled, a oboje su bili veoma lijepi ljudi.

O mojoj pokojnoj majci pričalo se da je bila jedna od najljepših djevojaka u cijelom kraju. Bila je tada zaručena s jednim bogatijim seljakom iz Grude, tamo blizu Ćilipa, gdje je današnji aerodrom. Trebalo je da se uda za toga čovjeka, po roditeljskoj ‘računici’. Možete zamisliti kakva je to bila tuga i žalost: oni su se voljeli, a ona je trebala poći za drugoga. Kao u romanu… Njezin ‘budući’ suprug trebalo je da sa svitom određenog dana dođe po nju. No, moj tata i mama odlučili su se za bijeg. I tako su se našli u Dubrovniku…
Tu su se odmah i vjenčali. Počeli su život iz ničega, bez ijednog dinara u džepu. Tada se zaposlio kao nekvalificirani radnik i od skromne zarade pokušavao toliko uštedjeti da bi zajedno podigli kakav-takav krov nad glavom. U to je doba na svijet došao moj stariji brat Pero. Napokon i ja, 1938. godine.

I kada su moji roditelji pomislili da im se napokon sreća osmijehnula, moju je obitelj iznenada pogodila strašna nesreća. Majka se iznenada teško razboljela i ubrzo umrla. Možete zamisliti u kakvoj se situaciji našao moj otac. On mi ponekad sa suzama u očima priča kako je tada vjerovao da za njega više nema života… Vjerojatno smo ga na životu održavali nas dvoje, Pero i ja.”

Komentiraj