TENZIJE Vučić se večeras obraća javnosti

HINA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratit će se javnosti u petak navečer u 21 sat, u povodu današnjih briselskih pregovora i najavljenog posjeta Kosovu 8. i 9. rujna, objavljeno je iz njegova ureda.

Vučić se ranije tijekom dana u Bruxellesu odbio sastati s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem, a nakon odvojenih bilateralnih sastanaka Vučića i Thacija sa šeficom europske diplomacije Federicom Mogherini, izostao je trilateralni susret Mogherini-Vučić-Thaci, uobičajeni format u dosadašnjim pregovorima Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU-a.

Šefica eurodiplomacije Mogherini novi krug pregovora najavila je za oko dva tjedna.

Direktor Ureda vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić rekao je ranije kako je pitanje hoće li i kada biti nastavljen dijalog.

Thaci je izjavio, uoči razgovora u Bruxellesu, da je legitiman interes predstavnika Srbije za sastanak s predstavnicima srpske zajednice na Kosovu i poručio da kosovsko društvo podržava dijalog i sporazum sa Srbijom, javio je Radio Slobodna Europa.

Beogradski mediji objavili su u petak popodne da je iz Prištine stigla još jedna zabrana Vučiću vezana uz njegov posjet Kosovu.

Nakon prethodno djelomice usvojenog zahtjeva u kojem je poručeno da Priština odobrava Vučićev dolazak na Kosovo, ali ne prihvaća posjet vodopskrbnom kompleksu Gazivode, danas je Vučić dobio zabranu i za posjet Zubinom Potoku, na sjeveru Kosova.

Đurić je izjavio da je “odluka priopćena usmeno” jer predstavnici u Prištini odbijaju poslati pismenu obavijest nakon što je njihova elektronska pošta vezana uz posjet Gazivodama objavljena.

Očekuje se da će, unatoč negodovanju Prištine i djelomičnom odobrenju posjeta, Vučić večeras ipak priopćiti da ide na Kosovo.

“Ono što se zna je da predsjednik sam piše govor za taj dan i smatra ga svojim povijesnim govorom”, objavio je ranije beogradski Blic, pozivajući se na neimenovanog sugovornika “iz vrha vlasti”.

Komentiraj