“Tenet” – prvi veliki film u kinima. Znači li to uspjeh ili totalnu propast?

Još uvijek nije poznato hoće li film „Tenet“ redatelja Christophera Nolana biti prvi ovogodišnji veliki filmski hit koji će se prikazivati u svjetskim kinima. Predviđeni datum početka prikazivanja je 17. srpnja, na njemu posebno insistira Nolan, ali kako je proračun filma veći od 200 milijuna dolara (neki insajderi spominju 225 milijuna dolara) tako kompanija Warner Bros mora razmotriti sve opcije koje joj nude povrat uloženog novca.

Prema njihovoj računici, film se mora otvoriti u 3,5 tisuća američkih i 30 tisuća svjetskih kina.  Međutim, u ovom je trenutku potpuna nepoznanica što će se događati s kinima za gotovo dva mjeseca. Hoće li biti otvorena i pod kojim uvjetima? Koliko će ljudi moći prisustvovati projekcijama? Pretpostavlja se između 30 i 50 posto kapaciteta dvorane. Je li 50-postotna popunjenost isplativa vlasnicima kina kao i distributerima filmova? I tu su procjene protivurječne.

Informacija koju je objavio portal Deadline kaže kako Christopher Nolan insistira da se film počne prikazivati u kinima 17. srpnja zato što mu u ugovoru piše da će dobiti 20 posto od prvog prihoda koji će film ostvarivati. S obzirom da Nolan uzima 20 posto, jasno je da Warner Bros mora imati puna kina kako bi povratio uloženi novac (dodajmo tu velike troškove promocije i reklame te činjenicu da vlasnici kina uzimaju 50 do 60 posto od prodanih ulaznica), da o zaradi i ne govorimo. Procjene govore da film mora zaraditi 400 milijuna dolara kako bi Warner Bros bio na nuli.  S obzirom na te riskantne faktore, ne bi bilo čudno da se početak prikazivanja filma „Tenet“ pomakne za mjesec dana kasnije, kada će restrikcije za kino gledatelje biti manje ili ih možda neće ni biti.

Utjeha za Nolana i Warner Bros je da se taj film željno iščekuje. Otkako je foršpan filma objavljen na društvenim mrežama, pregledan je više od 46 milijuna puta, što je odličan rezultat.

Komentiraj