Tena Šimonović Einwalter prisegnula kao nova pučka pravobraniteljica

U Saboru je u četvrtak svečano prisegnula novoizabrana pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.

Za novu pučku pravobraniteljicu Šimonović Einwalter je izabrana tajnim glasovanjem sa 115 glasova na sjednici 19. ožujka.

Pravobraniteljica Šimonović Einwalter prisegnula je da će se u svom radu držati Ustava i zakona, poštivati javni poredak Republike Hrvatske i da će svoju dužnost obavljati pravično, časno i savjesno u najboljem interesu građana.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković čestitao je novoj pučkoj pravobraniteljici i zaželio joj uspjeh u radu te da svoju dužnost obavlja profesionalno, odgovorno i savjesno.

Šimonović Einwalter, koja je izabrana na mandat od osam godina, dolazi iz Ureda pravobranitelja, od 2013. bila je zamjenica prethodne pučke pravobraniteljice Lore Vidović kojoj je mandat istekao 1. ožujka i nije se natjecala za novi.

Od 2003. radno je iskustvo stjecala u Ministarstvu za europske poslove i Ministarstvu vanjskih poslova, a u Uredu pučkog pravobranitelja je od 2008. godine.

Pučki pravobranitelj je opunomoćenik Sabora za promicanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda, u svom je radu samostalan i neovisan.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]