TEMPERATURE PADAJU I DO -18 Rumunjska i Bugarska pogođene snježnim olujama

Pixabay

Snježne oluje i snažni vjetrovi paralizirali su Rumunjsku te sjeverni i središnji dio Bugarske, priopćile su u nedjelju vlasti obiju država.

U samo 12 sati u Rumunjskoj je napadalo pola metra snijega, zbog čega je otežan ili prekinut željeznički promet, a u Bukureštu i obližnjim županijama zatvorene su škole.  Zatvorene su i luke na Crnom moru, uključujući i glavnu luku Constantu, a više desetaka cesta je zatvoreno za promet. Zasad nema dojava o žrtvama vremenske nepogode, no rumunjske su vlasti mobilizirale sve službe za izvanredna stanja, uključujući oko 6000 policajaca, žandara i vatrogasaca koji su upućeni na razne itervencije diljem zemlje.

Prema prognostičarima, snijeg neće prestati padati prije ponedjeljka, a temperature bi mogle pasti i do minus 18 stupnjeva Celzija. Deseci sela na jugu Rumunjske ostali su bez električne struje.

U glavnom bugarskom gradu Sofiji palo je između 40 i 50 centimetara snijega, a slično je i u Loveču i Velikoj Trnavi u središtu zemlje. Željeznički promet je uvelike otežan na sjeveru i u središnjem dijelu zemlje, a putnici iz Varne, na istoku zemlje na Crnom moru, za Sofiju morali su više od dva sata čekati da se pruge očiste i osposobe za promet. Snježne padaline prati jak vjetar, a temperature bi u nadolazećim danima trebale pasti na minus 17 stupnjeva Celzija.

Planinski lanac Rodopi na jugu zemlje pogođen je obilnim kišama koje su uzrokovale poplave i odrone te je u području Smolijana proglašeno izvanredno stanje. Prijelazi preko planinskog lanca Stare planine Balkan zatvoreni su zbog snijega čija je visina trenutno jedan metar.

Komentiraj