FaH

TELEVIZIJSKO SUČELJAVANJE: Milanović pristao na debatu prije tjedan dana, iz HDZ-a se još čeka odgovor

Na temelju izjava koje su davali medijima proteklih dana predsjednik SDP-a Zoran Milanović i šef HDZ-a Andrej Plenković, činilo se kako nema razloga sumnjati da ćemo u petak 12. kolovoza gledati njihovo prvo televizijsko sučeljavanje. Podsjetimo, nakon što je Zoran Milanović predstavljajući program svoje Narodne koalicije u Samoboru ljubazno zamolio Plenkovića da mu “učini ljubav i pojavi se na sučeljavanju”, predsjednik HDZ-a, Andrej plenković nije mu mogao reći ne.

‘Kolega Milanović je evoluirao od uvreda od neki dan do debate. Iskazujem spremnost na sučeljavanje na javnom servisu, neposredno prije početka službene izborne kampanje. Ključni kandidati za predsjednika Vlade imat će prigodu hrvatskoj javnosti izložiti svoj program i sučeliti argumente’, nakon toga kazao je Plenković.

U ovom trenutku se čini kako je sve ostalo na riječima, barem što se tiče šefa HDZ-a. Kako doznaje Večernji list na HRT-u, pisani odgovor za pristanak na debatu dao je za sada jedino SDP, i to prije tjedan dana. Službeni pristanak iz HDZ-a na HRT-u još čekaju. Također se doznaje kako su iz HDZ-a prije nekoliko dana zamolili da se sučeljavanje prebaci na nedjelju, 14. kolovoza. Navodno je razlog za to predaja izbornih lista, što HDZ misli napraviti upravo u subotu, što je krajnji rok. No na HRT-u na taj uvjet nisu pristali.

Njihova ponuda i dalje je debata 12. kolovoza, najvjerojatnije u 20 sati, a vodio bi je Mislav Togonal.

Na HRT-u su predložilli i nekoliko tematskih blokova poput gospodarstva, unutarnje politike, zdravstva, obrazovanja, vanjske politike, ali i svjetonazorskih pitanja. Kako je očito negdje zapelo kazao je i sam Milanović nakon polaganja vijenaca na Mirogoju u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana branitelja.

‘HDZ, pak, koliko znamo, do ovog trenutka još ništa nije potvrdio nego bi se cjenkao. Mi se cjenkati nećemo. Očekujemo da i druga strana prihvati ponuđeni termin, kako bismo tamo onda razgovarali o stvarima životno važnima za Hrvatsku’, kazao je Milanović koji je jučer na Facebooku objavio mailove koji potvrđuju da je poziv HRT-a za debatu stigao još 25. srpnja, a da je SDP potvrdno odgovorio 1. kolovoza.

Zbog čega još nisu poslali pisanu potvrdu HRT-u da pristaju i da dolaze na debatu, u HDZ-u ne odgovaraju. Kako piše Večernji, neslužbeno poručuju da će to riješiti izborni stožer, ali i podsjećaju da su već rekli da pristaju na debatu te dodaju kako je upravo Plenković prvi i pozvao na debatu.

Žarko Puhovski, politički analitičar, smatra kako sama debata neće mnogo utjecati na raspoloženje birača.

‘To je jedino važno za njih dvojicu, da se vidi tko je hrabriji, veći džek… Plenkoviću je mudrije da pristane na to sučeljavanje. Manja mu je šteta da ode nego da mu Milanović pije krv da ga se boji, da se nije usudio sučeliti s njim…’, objašnajva Puhovski. Također smatra i kako će Plenkoviću jedina opasnost biti set svjetonazorskih pitanja jer tu će se, kaže, vidjeti da je njegova najveća prednost zapravo i njegov najveći nedostatak.

‘Plenković je uveo novi način ophođenja u politički prostor. Pristojan je, ali se i ne izjašnjava o sumnjivim temama. I time ga se može provocirati, voditelj mora inzistirati na odgovoru i Milanović eventualno može poentirati ako ga natjera da pokaže koliko je desno, a koliko centar’, kazao je Puhovski, piše Večernji list.

Komentiraj