Teleskop Arecibo, zvijezda svijeta astronomije, ide u mirovinu

Slavni teleskop Arecibo u Puerto Ricu, zaslužan za mnoge spoznaje, odlazi u mirovinu nakon 57 godina služenja znanstvenicima zbog oštećenja koja prijete njegovim urušavanjem, objavila je  američka zaklada US National Science Foundation.

Dva kabla koji podupiru instrumente teške 900 tona iznad radijskog tanjura promjera 305 metara pukla su 10. kolovoza i  6. studenoga.

Inženjeri su zabrinuti da bi i ostali kablovi mogli puknuti u svakom trenutku zbog čega bi pokušaj popravka već oštećenih kablova bio iznimno opasan zahvat.

Teleskop je jedan od najvećih na svijetu i bio je sredstvo mnogih astronomskih otkrića.

“Fondacija je objavila da na prvo mjesto stavlja sigurnost radnika, zaposlenika i posjetitelja opservatorija Arecibo zbog čega je ta odluka bila neohodna, iako nesretna”, kazao je ravnatelj fondacije Sethuraman Panchanathan.

“Gotovo šest desetljeća opservatorij Arecibo služio je kao svjetionik novih znanstvenih spoznaja i pokazatelj kako bi može izgledati partnerstvo sa zajednicom.”

Širenjem vijesti o otpisu teleskopa uz oznaku “WhatAreciboMeansToMe” (#štoAreciboznačizamene) šire se poruke tuge na Twitteru brojnih profesionalnih i amaterskih astronoma koji su ga koristitli u promatranju svemira proteklih desetljeća.

Teleskop je imao zvjezdane trenutke i na filmskom platnu – u filmu “Zlatno oko” o fiktivnom britanskom špijunu Jamesu Bondu u kojemu je bio poprištem obračuna glavnog junaka s neprijateljem te u filmu “Kontakt” u kojemu je astronoma glumila Jodie Foster tragajući za signalima vanzemaljaca uz pomoć toga uređaja.

Tvrtka koja je obavila pregled teleskopa zaključila je da su kablovi možda i slabiji nego što se čini te je preporučila njegovo kontrolirano rušenje što je fondacija prihvatila.

Komentiraj