Prije sportskog dijela medijske konferencije Hrvatskog rukometnog saveza održano je svečano potpisivanje ugovora za EHF EURO 2018.

Hrvatski rukometni savez potpisao je ugovor s Tele2 d.o.o. i najavio potpisivanje ugovora o poslovnoj suradnji i promotivnim aktivnostima s društvom Hrvatska Lutrija d.o.o. Time će ove dvije uspješne kompanije ostvariti status nacionalnog partnera za nadolazeće Europsko prvenstvo 2018. koje će se od 12. do 28. siječnja održati u Splitu, Poreču, Varaždinu i Zagrebu.

Izjava predsjednika HRS-a g. Tomislava Grahovca: ”Želio bih se zahvaliti u ime Hrvatskog rukometnog saveza i svoje osobno ime svima koji ste došli i na ovaj način podržavate hrvatsku rukometnu reprezentaciju i HRS u svim poslovnim aktivnostima i nadolazećem Europskom prvenstvu. Kao što znate, za tri mjeseca počinje Europsko prvenstvo kojem je Hrvatska domaćin. Ono što je meni naročito zadovoljstvo je da ovako veliki poslovni subjekti kao što su Tele2 i Hrvatska lutrija prepoznaju veličinu i značaj ovakvog projekta, ne samo unutar RH, nego i na širem europskom, pa i svjetskom području. Jako sam sretan i zadovoljan što imamo ovakve poslovne partnere koji su nas prepoznali i mislim da će ova suradnja kroz poslovnu politiku i njihovih kuća biti dobro vraćena i s naše strane, te da će naša poslovna suradnja biti dugotrajna”

Izjava predsjednika Uprave Tele2 g. Viktora Pavlinića: ”Naša suradnja s Hrvatskim rukometnim savezom uspješno traje već 11 godina. Velika nam je čast biti nacionalni partner Europskog rukometnog prvenstva, jer osim što želimo pomoći razvoj hrvatskog sporta, želja nam je da u najboljem svjetlu prezentiramo našu zemlju kao domaćina ovog velikog natjecanja. Tele2 i kauboji imaju izraženu ambiciju i pobjednički duh, vjerujemo u uspjeh naše ekipe, te ih s ponosom podržavamo.’’

Izjava predsjednika Uprave Hrvatske Lutrije g. Marija Muse: ”Nadam se da će igrači Hrvatske Lutrije uživati u ovoj europskoj smotri te da će uz rukomet uživati i u igrama Hrvatske Lutrije koje će im biti omogućene u sportskim arenama u kojima će se odigravati utakmice. Hrvatska Lutrija uvijek je uz sport koji dobrim dijelom financira kroz sredstva namijenjena društveno korisnim projektima”.

U sportskom dijelu konferencija za medije Hrvatskog rukometnog saveza i hrvatske muške seniorske rukometne reprezentacije na kojoj je izbornik g. Lino Červar najavio pripreme koje su na rasporedu od 22. do 29. listopada. Hrvatsku u sklopu reprezentativnog tjedna očekuju i dvije prijateljske utakmice protiv Slovenije. Prva je 26. listopada u 18 sati u Ljubljani, dok će uzvrat biti u zagrebačkoj Areni 28. listopada u 20.15 sati.

Izbornik Lino Červar kratko je ponovno prokomentirao popis igrača koji je objavio prošli tjedan: ”Nakon dosta godina opet sam ovdje, pred jedno veliko natjecanje. Kako kažu novinari, a mislim da je to istina, bit će to možda najteže Europsko prvenstvo i osam reprezentacija može računati na titulu prvaka Europe. Zato treba odrediti reprezentaciju i igrače, odnosno trebamo izabrati one igrače koji se mogu nositi s takvim natjecateljskim pritiskom i s ambicijama. Ovaj popis s 21 imenom su igrači koji su u ovom trenutku u uskom krugu reprezentativaca, ali selekcija nikada nije zatvoreni krug i uvijek može doći do promjena”.

Potom je Červar najavio utakmice protiv Slovenije te istaknuo kako će one pokazati koliko spremni su reprezentativci: ”Dvije utakmice sa Slovenijom mogu biti indikator stanja. Te dvije utakmice za mene su iznimno važne da vidim do koje se to mjere mogu igrači mogu potruditi da ispune moje, odnosno zajedničke zahtjeve. Bit će to test toga kakvu poruku igrači šalju meni kao izborniku i na što su spremni da ostvare svoje ciljeve. Naš je cilj da se borimo za visoki plasman i medalju, a to ne može svaki igrač. Za ostvariti takav veliki rezultat trebamo igrače koji se znaju nositi s pritiskom, oni koji su spremni odreći se svoje udobnosti i užitaka u korist svima. Moramo napraviti pravi tim i u tom smjeru ću od samog početka pokušati sa svojim suradnicima napraviti taktiku.”

”U sportu ne pobjeđuje možda potencijalno najjača momčad, već momčad koja igra kao tim. Mi moramo u Splitu i Zagrebu igrati kao tim, ali naravno, do Zagreba treba doći. Kada se radi o taktici, predlažem da idemo korak po korak. Imamo osam stepenica koje treba prijeći. Moramo razmišljati o prvom protivniku, reprezentaciji Srbije, zatim Islandu i Švedskoj. Što se tiče popisa može se dogoditi da upadne još koje ime. Znate da ovisi o povredama i o drugim kriterijima. Nisam za to da se obećava ne znam što, bez sagledavanja realne situacije. U 15 dana moram složiti i stvoriti tim. Učili su nas da su pojedinci sve, ali to nije tako. Tim je najjači igrač. Podršku treba zaslužiti disciplinom, zalaganjem. Ustrajat ću na kompetentnosti i da ekipa zrači optimizmom i posvećenosti prema nacionalnom dresu. Ono što nas na ovom prvenstvu mora krasiti je pozitivni pristup”, zaključio je Červar ponovno naglašavajući kako je zajedništvo najbitniji dio.

Na pitanje oko izostanka nekih imena Červar je bio jasan te istaknuo kako vjeruje da će ova reprezentacija imati veliku podršku s tribina za vrijeme Europskog prvenstva: ”Ne trebamo puno govoriti o Suliću. On je igrač koji je iznimno zaslužan za naše prijašnje rezultate. Bio je dio reprezentacije koju sam nazvao ‘dream team’ 21. stoljeća. Vidjeli ste da smo pozvali četiri kružna napadač, pa ćemo vidjeti kako će se stvari odvijati. Bitno je ponoviti da uvijek ima šanse, krug nije zatvoren. Bitna je poruka koju će reprezentacija poslati i tu leži odgovornost s kojem se treba znati nositi. Nije dovoljno samo nastupati za nacionalni dres. Hrvatska nije samo grb, barjak i himna, već ukupnost svih građana, i to vrlo posebnih i različitih i to je naša kvaliteta. Bez zajedništva nema ni sreće ni budućnosti, kako u društvu, tako u sportu. Prema tome, inzistiram na razvoju osjećaja pojedinca prema timu i tima prema pojedincu. Tim će izbaciti vrhunskog igrača. Nekoliko njih osvojili su europsku klupsku krunu, ali ne ponašaju se kao zvijezde. Skromnost pobjednika uvijek mi je imponirala i volio bih da se tako ponašaju. Vjerujem da ćemo i zbog toga imati nevjerojatnu podršku od navijača i vjerujem da možemo opravdati i podršku i povjerenje.”

Hrvatska rukometna reprezentacija okuplja se 22. listopada u 17 sati ispred hotela Panorama u Zagrebu.

Ulaznice za utakmicu Hrvatske i Slovenije kreću u prodaju danas i dostupne su preko sustava ulaznice.hr.

Komentiraj