‘Tektonski pomaci’: PLAN D.konferencija u ORIS – kući arhitekture

Od d 23. do 25. rujna u ORIS-u, kući arhitekture i na još nekoliko lokacija održava se Plan D.konferencija Hrvatskog dizajnerskog društva ‘Tektonski pomaci’. Većina događanja odvija se u popodnevnim satima, bit će prenošena i online, a ulaz je besplatan.

Program uključuje niz predavanja i javnih razgovora s dizajnerima, dizajnericama i dizajnerskim kolektivima. U sklopu diskurzivnog programa s Mirkom Ilićem razgovarat će se o ideji promjene i pomacima koji se odražavaju na naše živote, unutar ili izvan naše kontrole, Borut Vild propitivat će kakve stvari može naučiti profesionalni dizajner sutrašnjice od utopističke ideologije modernizma, a Ivica Mitrović i Oleg Šuran govorit će o opsesiji suvremenog svijeta distopijskim budućnostima i spekulativnoj dizajnerskoj praksi.

S Umjetničkom organizacijom OAZA razgovarat će se o njihovim multidisciplinarnim projektima s naglaskom na njihovoj recentnoj izdavačkoj djelatnosti, Sanja Rotter govorit će o dizajnu, konzumerizmu i odgovornosti prema okolišu u kontekstu oblikovanja ambalaže, a kolektiv M28 (Tin Dožić, Andro Giunio, Lana Grahek, Ana Kontrec, Luana Lojić, Jason Mullhausen, Sara Salamon, Sven Sorić i Hrvoje Spudić) predstavit će svoj model neformalnog umjetničkog umrežavanja i samoorganizacije.

Za vrijeme konferencije održavaju se i dvije izložbe Mirka Ilića – u HDD galeriji izložba plakata, naslovnica i ilustracija Mirka Ilića Iz povijesti ljudske gluposti – Dizajnerska povijest svijeta, a ispred Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, od 25. rujna, izložba stripova “A.C.2020”. Ilić je nacrtao strip ususret 140. rođendanu ŠPUD-a, a specijalnom nakladom od 140 potpisanih otisaka stripa, prikupljat će se donacije za obnovu opreme škole pogođene zagrebačkim potresom.

Ta je akcija prva takva inicijativa za pomoć ŠPUD-u nakon potresa, a izvan već pokrenute obnove, zahvaljujući njezinom bivšem učeniku te počasnom članu UBU-a, Mirku Iliću, koji se mediju stripa vratio u vrijeme pandemije. O Ilićevim radovima u serijalu A.C.2020, u nekoliko navrata kako bi nastajali, pisao je i njujorški kritičar dizajna Steven Heller koji su objavljeni na Daily Heller blogu, te će njegovi zapisi dijelom će biti objavljeni i u popratnom katalogu izložbe.

U okviru konferencije organizirat će se i vodstvo kroz retrospektivnu izložbu Milana Vulpea u MUO, dok će se u Orisu otvoriti pop-up knjižara s povoljnim knjigama o dizajnu i vizualnoj kulturi.

Komentiraj