Tek peti put svi polufinalisti SP-a iz Europe

HINA/ Damir SENČAR

Tek peti put u povijesti svjetskih prvenstava se dogodilo kako su sva četiri polufinalista iz Europe nakon što su Francuska, Belgija, Engleska i Hrvatska izborili plasman među najbolje četiri ekipe World Cupa u Rusiji.

Zanimljivo, i svih pet puta su prvenstva organizirana na tlu “Starog kontinenta, a još je zanimljivije kako prvi put nakon premijernog SP-a 1930. u polufinalu nema Njemačke ili Brazila.

Europske reprezentacije su dominirale 1934. u Italiji, 1966. u Engleskoj, 1982. u Španjolskoj, 2006. u Njemačkoj, te sada u Rusiji.

Prvi put sva četiri polufinalista su bila iz Europe 1934. godine u Italiji. Na koncu su ‘Azzurri’ bili prvi. Čehoslovačka druga, Njemačka treća, a četvrto mjesto je osvojila Austrija.

Novu dominaciju Europljana vidjeli smo 1966. u Engleskoj gdje je ‘Gordi Albion’ osvojio svoj jedini svjetski naslov.

U glasovitom finalu, koje je obilježio (ne)vidljivi gol Geoffa Hursta, Engleska je nakon produžetaka pobijedila Njemačku 4-2. U dvoboju za broncu Portugal, kojeg je predvodio najbolji strijelac prvenstva Eusebio, je bio bolji od SSSR-a 2-1.

Europljani su ‘pokorili’ svijet i u Španjolskoj 1982. godine. Italija je u finalu u Madridu osvojila svoj treći svjetski naslov pobijedivši Njemačku 3-1 golovima Paola Rossija, Marca Tardellija i Alessandra Altobellija.

Bronca je pripala Poljacima nakon pobjede protiv Francuske 3-2, u ludoj utakmici u kojoj su Poljaci sva tri gola zabili u razmaku od 40. do 46. minute.

Posljednji put sva četiri polufinalista su bila iz Europe prije 12 godina u Njemačkoj.

Italija je osvojila svoj četvrti naslov pobijedivši Francusku boljim izvođenjem jedanaesteraca, dok je Njemačka u borbi za broncu bila bolj od Portugala.

U Rusiji će se za svjetsku krunu boriti Francuska, Belgija, Engleska i Hrvatska.

Francuzi i Englezi su do sada jednom slavili, “Tricolori” 1998. pred svojim navijačima, a “Gordi Albion” 1966. godine, također pred svojim navijačima.

Hrvatska je prije 20 godina bila treća, dok je Belgija svoj najveći uspjeh ostvarila 1986. godine u Meksiku osvojivši četvrto mjesto. Belgijanci su tada u polufinalu izgubili od Argentine, a u susretu za broncu od Francuske.

Dodajmo kako je Francuska pet puta bila u polufinalu i dva puta je stigla do finala, Englezi su treći put u polufinalu, a do sada su jednom prošli u završni meč, a jednom su izgubili. Hrvatska i Belgija su do sada samo jednom dogurale do poluzavršnice.

DOMINACIJA EUROPLJANA

1934. (Italija): 1. Italija, 2. Čehoslovačka, 3. SR Njemačka, 4. Austrija

1966. (Engleska): 1. Engleska, 2. SR Njemaačka, 3. Portugal, 4. SSSR

1982. (Španjolska): 1. Italija, 2. SR Njemačka, 3. Poljska, 4. Francuska

2006. (Njemačka): 1. Italija, 2. Francuska, 3. Njemačka, 4. Portugal

Komentiraj